Генерал повежда лявата дружина

БСП и АБВ си стиснаха ръцете, готови са да регистрират обща коалиция за президентските избори, която да издигне ген. Румен Радев за президент. Форматът е отворен и към него могат да се присъединят и други партии. От „Позитано“ 20 уточниха, че всъщност столетницата ще играе заедно с всички партии от „БСП-Лява България“.

Близо два часа продължи вчера срещата между ръководството на левицата и това на партията на Георги Първанов. След приключването й Първанов поздрави БСП и лично председателя Корнелия Нинова за номинацията на ген. Радев. „Труд“ научи, че засега позициите на „Позитано“20 и бившия държавен глава се разминават по темата за профила на вицепрезидента. Първанов държи да е непартийна фигура, а от БСП настояват да е от техните редици.

„Ще предложим кандидатът за президент сам да предложи вицето си“, коментира Първанов.

Корнелия Нинова си остави вратичка с обяснението, че на Национален съвет ще бъдат подложени за гласуване всички имена, с които БСП влезе в преговорите - Илияна Йотова, ген. Румен Радев, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Ерменков и Марио Трайков.

Вчера Министерският съвет гласува освобождаването на ген. Радев. Точката бе включена извънредно в дневния ред на заседанието по настояване на премиера Бойко Борисов. Веднага президентът издаде указ, очаква се и заповед за освобождаването на шефа на ВВС. На ген. Радев обаче може да се наложи да остане на поста като временно изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр. Това е и причината БСП да не може да насрочи дата за пленума. На него решаваща роля при гласуването ще има столичната организация, тъй като от нея има 57 членове на Националния съвет. Заради отпускарския сезон се очаква кворумът да не е по-висок от 120-130 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика