Генерал Радев се подигра с министър Ненчев

Номинираният за кандидат-президент на АБВ и БСП отказа да говори по политически теми в присъствието на червен депутат

В първата си пресконференция след напускането на армията бившият командир на ВВС и евентуален кандидат за президент на БСП и АБВ генерал Румен Радев се подигра с доскорошния си началник - министъра на отбраната Николай Ненчев.

Генерал Радев цитира и прожектира хвалебствена статия за Ненчев, публикувана на сайта на БЗНС, партията, на която министърът е лидер.

„Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота“. Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи“, заяви ген. Радев.

По думите му министър Ненчев не е отговорил на писмата и рапортите му. Според ген. Радев министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които ген. Радев алармира остро 2 години. „През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента“, посочи ген. Радев.

„За последните две години освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя от ремонт, и освен тези четири двигателя по този договор, два от които дойдоха едва миналия месец, няма никакви други договори. Няма никакви други доставки на ремонт, от които има крещяща нужда. В резултат - изтребителната авиация беше напълно приземена“, коментира ген. Радев.

Изтребителната ни авиация беше напълно приземена", каза още ген. Радев.

"Никога не съм бил против съвместна охрана с друга държава член на НАТО", обяви Радев. Генералът категорично отрече това твърдение, изказано от военния министър Николай Ненчев. Радев обаче е против друга държава да иззема функциите на нашите ВВС.

"Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни - но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство", изтъкна генералът.

Именно това е и основният му мотив да напусне армията. "С министъра на отбраната се разминахме по концепцията на изпълнението на мисията еърполисинг. Аз бях и категорично против България да плаща разходите на гостуващата страна", аргументира се още Радев.

"Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза", каза ген. Радев.

"Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросния документ и въпреки открито изразената ми позиция на Съвета по отбрана, концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група. Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за България документ, поради това, че с него се обявява, че България - по подобие на прибалтийските републики без собствена авиация, кани формирования на сътруднически държави за еърполисинг срещу солидно заплащане, включително на хотелско настаняване, кетъринг, транспорт, гориво", обясни ген. Радев.

Той посочи, че тайно Министерството на отбраната е изпратило на съюзническа държава покана с цялата финансова част на концепцията и обясни, че в командването на ВВС се е разбрало на 14 юли. „Искам да заявя много ясно - нямам нищо против военновъздушните сили на която и да е съюзна държава. Нямам особено нищо против полските военновъздушни сили“, посочи той и обясни, че са организирали две съвместни и много ефективни учения. „Не мога да проумея факта, че ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите. Факт е също, че от всички държави, които имат собствена авиация, България е най-бедна“.

Ген. Радев попита дали чиновниците си дават сметка какво поражение нанасят върху мотивацията на летателния състав.

Генерал Радев отказа да говори за политически теми, но в залата присъстваше депутатът от БСП Жельо Бойчев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България