Генерал Шивиков отрича да е искал 2 лева наем за черпак на ден

Снимка: pixabay.com

Вещо лице не представя диплома, няма 180 лева да плати за копие

Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е искал от общините Карлово, Калофер и Клисура наем за черпак от 2 лв. на ден, когато им е предоставял хора и техника за техните тържества, съобщава Марица.

По този начин сумата е записана в експертизите, които трябва да определят точната стойност на щетите, нанесени от Шивиков на Българската армия, като е  изпращал хора, палатки и полева кухня, за да се отпразнуват подобаващо датите на Априлското въстание и раждането и гибелта на Ботев. Експертните оценки са изготвени от вещото лице Адриан Димитров, което не успя да покаже пред Военния съд диплома за висше образование. Затова той беше освободен и изчисляването на вредите започва отначало и ще бъде поверено на друг експерт.

„Г-н съдия, може ли да назначите за вещо лице някой, който не е звездоброец? Адриан Димитров е гледал в звездите, за да твърди, че един 40-годишен черпак от военната кухня струва 2 лв. на ден. А ако е така, защото тогава наемът на една тава от 28 литра е само 4 лв.”, попита адвокат Светлана Георгиева, един от защитниците на Шивиков. Съдия Стойко Спасов отвърна, че ще повери тази задача на някое от вещите лица в списъка на Пловдивския окръжен съд.

Преди да се стигне до назначаването на нови експертизи, дълго се обсъждаше въпросът за квалификацията на въпросното вещо лице. „Завършил съм първо химия, после счетоводство и контрол, но не знам къде ми е дипломата. Изваждането на едно копие струва 180 лв., а аз имам финансови затруднения и не мога да си позволя тази сума”, каза пред съда  Адриан Димитров.

За да докаже, че има правото да бъде вещо лице, той показа сертификат от организация с наименование „Национален експертно-образователен център – Генерална кантора за извършване на съдебно-оценителски и технически експертизи”.  Защитата на Шивиков поиска отвода му, защото въпросният документ е с неясна легитимност,  и съдия Стойко Спасов се съгласи. „Още в края на ноември м. г. сме му дали указание да представи диплома, това указание е било вписвано и във всяка призовка”, каза той. Адриан Попов е бил назначен като вещо лице още в хода на разследването от Софийската военно-окръжна прокуратура.

Следващото заседание по делото е на 17 и 18 август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право