Ген. Андрей Боцев към випускниците на Военната академия: Човешкият ресурс е най-същественият актив за сектор „Сигурност и отбрана“

„Днес сме насочили усилия в посока модернизация на Въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника, за да изпълняваме с увереност конституционните си задължения. Но знаем, че човешкият ресурс стои в основата на управлението на процесите. Той е най-същественият актив за сектор „Сигурност и отбрана“, а средствата, вложени в човешкия ресурс са изключително ценна инвестиция.“ Това заяви днес, 31 октомври, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своето приветствие към дипломиращите се слушатели от втория випуск „Ботевски“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

„Убеден съм, че ще демонстрирате своята подготвеност за командване и управление на войските, професионалната си компетентност пред коалиционните партньори и съюзници по време на учения и мисии, както и при работата си в структурите на НАТО и Европейския съюз“, категоричен беше началникът на отбраната.

На тържествения ритуал във Военната академия присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, който пожела на випускниците на Академията да продължават неотклонно да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие.

Своите дипломи днес получиха 107 офицери - слушатели в шест специализации от специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело”. Първенец на випуска е капитан ІІІ ранг Христо Генчев от специализация „Военноморски сили”.

„Работете с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери“, обърна се към випускниците и началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов. Той ги поздрави за много добрия резултат от положения последователен и всеотдаен труд, като посочи, че слушателите от втория випуск „Ботевски“ завършват с общ успех 5,28, а слушателите от редовната форма на обучение – с отличен успех 5,5. „Вие сте достойни наследници и носители на славните традиции по родолюбие и мъжество, съхранени през годините“, заяви генерал-майор Ангелов.

Първенецът, капитан III ранг Христо Генчев благодари от името на випускниците на командно-преподавателския състав на Военната академия с думите: „Тук ние, благодарение на професионализма и на богатия научен и житейски опит на преподавателите, придобихме и развихме познания, които формират у нас качествата на лидери и командири. Тук изградихме умения да се учим от собствените си и чужди грешки и да се борим за мечтите си.“

Със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната бяха наградени първенците на отделните специалности за постигнати отлични резултати в овладяването на военните знания и умения. Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков и началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов връчиха дипломите на офицерите от втория випуск „Ботевски“ на Военната академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България