Ген. Андрей Боцев - Началникът на отбраната

Ако някой лейтенант мечтае да стане началник на отбраната, т.е. военен №1 у нас, нека да погледне професионалната биография на генерал Андрей Боцев. За по-малко от 36 години 14 длъжности нагоре по армейската пирамида. Последната - началник на отбраната, е 15-ата. Междувременно дипломиране във военно училище във Велико Търново и два пъти слушател във Военната академия. Втория път - на стратегическо ниво. Гоце Делчев, родният град на новия началник на отбраната, е дал и други генерали, но Андрей Боцев стигна най-далеч.

След като получава първите офицерски пагони на тържествена церемония в края на лятото на 1981 г. в Шумен като част от випуск “Аспаруховски”, започва военната служба от родния си град. След три години командир на взвод следват длъжност след длъжност, което е съпроводено с чести смени на дома. (Гоце Делчев, София, Гоце Делчев, Горна баня, Смолян и пак София.) Между тях са командир на рота, командир на мотострелкови батальон, началник-щаб на мотострелкови полк, заместник-командир на мотострелкови полк, командир на мотострелкови полк, началник-щаб и командир на бронетанкова бригада, командир на планинска бригада... Така до командир на най-многочисления вид въоръжена сила у нас. Това си е повече, от която и да е академия зад граница. Впрочем самото решение за високо му назначаване показва, че и родната военнообразователна система ражда военачалници. А беше време, когато някои искаха да я закриват.

“Никога не вземам решенията сам, винаги работя в екип”, казва генералът. Вярва в подчинените си и не дава лоша дума да се хвърли върху тях. “Хората ми са обучени, професионалисти, лоялни, знаещи, можещи.” За него казват, че е войскар, т.е. войник в истинския смисъл на думата. Преживял е и знае какво става в казармата 24 часа в денонощието. Погледът му е винаги там. Затова, когато след началник-щаб стана командир на Сухопътните войски, не скри радостта си, че ще има възможност да бъде по-често сред хората в бригадите и батальоните.

Преди по-малко от година, когато от военното министерство беше героизъм да кажеш на обществото нещо различно, генерал Боцев не се поколеба да назове истината за състоянието на армията. “Основната причина за напускането на армията е несигурността от честите промени в закони, нормативни актове, реорганизации. Тя кара хората да търсят по-добри условия за работа. Другата е постоянното недофинансиране. Със закона от 2009 г. орязаха социалния пакет, намалиха компенсациите, които се полагат за 24-часовото разположение, което трябва да имаме. И най-вече заплащането. От години заплатите във въоръжените сили не са вдигани. Ако продължаваме така и не се вдигне социалният статус, не се подобрят условията на труд… даже не смея и да си помисля какво ще се случи, но най-вероятно армията ще е в безпомощно състояние.”

Друга негова прогноза обиколи широката общественост. “Ако не се реализира проектът за Сухопътни войски за придобиване на нови бойни машини, след 4-5 години те ще станат пехота.” Не притаи чувството си на несправедливост, което дойде от решението на изпълнителната и законодателната власт да се даде приоритет на авиацията и флота. “Питам: Защо нашият проект и кой определи, че нашият не трябва да стартира, при положение че изпълняваме 90% от задачите. Питам, но не получавам отговор.”

Още преди да поеме новата длъжност, генералът заяви, че ще държи на справедливостта. “Трите основни проекта на трите вида въоръжени сили - Сухопътни войски, ВВС и ВМС, са взаимно свързани и ако един от тях не се придвижи, другите два се обезсмислят. Държавата се охранява по суша, но трябва да й се осигури и въздушен, и морски суверенитет.”

“Познавам го доста отдавна и мога да свидетелствам за неговите качества”, казва служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев при обсъждането на кандидатурата на генерал Боцев по време на правителственото заседание. И не само това. Близо 100 процента от постовете в социалните мрежи са твърдо за него. За един генерал, който стъпва на най-високо стъпало в армията, подобна широка подкрепа е повече от обнадеждаваща. А тя тепърва ще му бъде необходима.

 

Тревогата на генерала

Младото поколение е болно. Този извод прави ген. Боцев от конкурсите за прием на кадрови войници. Около 30 процента от кандидатите отпадат по този критерий, което не говори добре за нашето здравеопазване. Не само болно. То е и недостатъчно грамотно. Голям процент от желаещите да влязат в армията, казва той, не могат да преодолеят теста по български език. Включително и автобиографиите си пишат с много грешки, което не е добър атестат за училището ни. Проблем е и физическата годност на младежите. Изводът му е, че в училищата няма физическа подготовка или ако има, тя не се провежда както трябва.

 

За него

Добро кариерно развитие

Това е най-достойният офицер с най-добра история в кариерното си развитие. Критериите за избора му, който е направен между седем кандидати, са много, но най-общо казано професионализъм, военна кариера и опит.

Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната

 

Дава всичко за армията

Познавам генерал Андрей Боцев като голям професионалист. Той е човек, който дава всичко в интерес на армията. При него въпросът за лично облагодетелстване не стои. Надявам се, че ще сложи край на привилегироването на някоя от въоръжените сили. Българската армия винаги е била единна.

Ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб и на отбраната

 

Има сили да се справи със задачите

Имах възможност да работя с ген. Боцев. Достоен и способен офицер е. Пожелавам му да има сили да отстоява интересите на армията. Той поема длъжността в тежък период. Задачите няма да намаляват, особено на границата с подобряването на времето. Смятам, че има сили да се справи.

Ген. Симеон Симеонов, бивш началник на отбраната

 

Сериозен офицер

Бил съм му началник. Останах с впечатления, че е сериозен офицер и притежава необходимите познания. Държи много на изпълнението на заповедите. Категоричен съм, че има сили и възможности за тази висока длъжност. Смятам, че ще бъде един от сериозните началници на отбраната през последните години.

Ген. Йордан Йорданов, бивш заместник-началник на отбраната

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети