Ген. Кирчо Киров за конфликта Борисов-Йончева: Има риск да се огласи държавна тайна

Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров отказа да коментира в детайли спора между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и журналистката Елена Йончева, която води листа на БСП, с аргумента, че има риск да се огласи държавна тайна.

Скандалът се разрази, след като бившият премиер обяви, че са платени милиони заради интервюта на Елена Йончева, а в отговор тя обяви, че ще го съди за клевета.

„Бяхме принудени милиони да платим за нея, с мъж премиер тогава, ясен конфликт на интереси”, подчерта Борисов. „Бяха договорени от нейния мъж тогава. За едни събития, с едни чужденци, по едни общи операции”, каза бившият премиер, който отбеляза, че става въпрос за конфиденциална информация. По думите му с постановление са платени близо 2 млн. лева.

„Говоренето по тази и по подобни други теми, които са свързани с дейността на специалните служби, в частност на външното разузнаване, по-скоро граничат с риска да бъде дадена гласност на висококласицифирана информация, на дълбока държавна тайна”, посочи Киров пред БТВ.

Той уточни само, че тя е свързана със специални операции. Има информация, която в името на националните интереси не бива да бъде огласявана, каза бившият шеф на разузнаването.

Ако кажа повече и по-конкретно, рискувам да взема страна в спор между политици, който не може да бъде решен в едно телевизионно студио, подчерта Киров.

На въпрос дали става въпрос за отвличанията в Сомалия, Киров заяви: „Тази тема кореспондира в значителна степен със съдебни процедури, по които аз съм страна. Те са със степен строго секретно”.

Няма по света държава, която да признава, че откупва свои отвлечени граждани, каза още Киров, запитан дали въпросните пари са отишли за откуп за отвлечената от сомалийски пирати през 2008 г. българка Данка Панчова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България