Ген. Кирчо Киров: Има пробив в турската система за сигурност

Ген. Кирчо Киров

Има сериозни пробиви в турската система за сигурност, а турските служби не са в състояние да предотвратят атаки като тази в Истанбул. Това ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, пред Фокус. Според него подобен тип нападения са и най-трудни за предотвратяване.

„В конкретния случай имаме действие на индивидуална личност, на човек, действал сам и убил толкова много хора. Тоест, той е действал по начина, по който действат изявените вече и доказани в дейността си т. нар. „вълци единаци“, както ги наричаме в експертната общност. По отношение на службите - това е най-тежкият момент, особено в състоянието, в което се намират турските служби, след ударите, които понесоха вследствие на действията на властите след неуспешния опит за преврат, многото уволнени хора. Доказателство за наличието на привърженици на различни екстремни структури сред тях беше действието на убиеца на руския посланик в Анкара. Всичко това показва, че турските служби се намират в недобро състояние и те, както и всички други служби по света, фактически, не са в състояние да предугадят, да предотвратят самостоятелни индивидуални действия на т. нар. „единаци“, обясни ген. Кирчо Киров.

Ген. Киров прогнозира, че на югоизточната граница на България ще продължи да има държава пред разпад. Според него процесите в Турция трябва да се наблюдават с особено внимание, защото влияят и на нашата национална сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа