Ген. Кирчо Киров обвинен за присвояване на още 5,1 млн. лв. (обзор)

Софийската военноокръжна прокуратура внесе втори обвинителен акт срещу ген. Кирчо Киров за присвояване на 5,1 млн. лв. Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) вече е подсъдим по друго дело за злоупотреба с 4,7 млн. лв. служебни пари. На две инстанции той получи 10 години затвор, но Върховният касационен съд върна процесът на Военноапелативния съд.

Второто разследване срещу ген. Киров се води от август 2015 г., съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Образувано е, след като ексшефът на НРС дал обяснения като подсъдим по първото дело. Той твърдял, че сумите са харчени изцяло в интерес на националната сигурност. По настояване на прокуратурата Военният съд изискал от НРС справка дали действително е имало такива разходи. Започнала проверка на архивирани и засекретени оперативни дела, като били прегледани хиляди папки лист по лист, подпис по подпис. Открити били фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута.

Заедно с Кирчо Киров е обвинен като помагач и полк. Димитър Лидарев, негов подчинен като началник на отдел в НРС. Полковникът изготвял исканията, а генералът ги подписвал, като в някой случаи инцииращите документи били унищожени, за да не се разбра за какво се отпускат парите.

Прокурор Арнаудова обясни, че парите са отчитани като за специфична разузнавателна дейност от 2007 до 2011 г., но било установено, че тя е приключила през 1999 г. и архивирана през 2003 г. По думите й подобна дейност е била “най-малкото противозаконна” след 2007 г., когато България става член на Европейския съюз.

Разпитани били 15 разузнавачи, които отрекли да са извършвали такава дейност или да взимали пари от НРС към 2011 г. Още повече че дори и през 1999 г. за подобна операция разузнаването е плащало 10 пъти по-малко от въпросните 5,1 млн. лв.

С мотива, че делото е секретно, от прокуратурата не потвърдиха, но и не отрекоха, че става дума за пари, оформени по документи като плащане на “пенсии” на шестима наши агенти в чужбина.

“Въздържам се от коментар, още повече че прокуратурата си позволява да изнася секретна информация, но аз нямам това право”, каза вчера пред “Труд” ген. Кирчо Киров. “Това дело е пореден епизод от войната, която НРС води срещу мен и моето семейство. Ако се вярва на тези внушения, по мое време разузнаването е било едва ли не на фотосинтеза”, добави генералът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право