Ген. Константин Попов: Избираме изтребителите по три критерия

Константин Попов

Три са основните критерии за избор на изтребителите – това са бойна ефективност (какво може да изпълнява самолетът), вторият критерии това е цената и третият критерии е остатъчен ресурс – продължителност на времето, за което можем да го използваме този самолет.

Като цяло решението е да се купят 16 самолета – една цяла ескадрила, но това ще стане на два етапа, обясни пред БТВ ген. Константин Попов - председател на парламентарната комисия по отбрана.

По думите му на първия етап ще се купят 8 самолета. В проекта за инвестиционен разход са заделени над 1 милиард лева. Според ген. Попов, до 1 януари 2019 година процесът трябва да приключи – първо работят експертите, след това предложенията ще бъдат обсъдени от политико-експертна група, ще се предложат на министъра, той ще ги предложи в Министерския съвет и тогава ще се обяви какъв е изборът. Този проект трябва да мине и през парламента. Следват и преговори с избраната фирма, с която се уточняват много детайли.

Ще са необходими около 6 години, докато придобием напълно новите самолети, т.е. с цялата бойна техника, обучение, снаражение, след като бъде ратифициран договорът за тях от парламента, уточни ген. Константин Попов.

Лобиране за определен самолет и служебна дисквалификация не трябва да има, категоричен беше ген. Константин Попов.

„Президентът поиска да се запази радио мълчание по темата с изтребителите – това е когато не се използва радиото за предаване на информация – когато всичко е планирано добре и искаш да подходиш скрито. Според мен това обръщение на президента трябва да тълкува по друг начин, посланието е да не се оказва влияние на работната група”, уточни генералът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България