Ген. Мутафчийски: 25 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас

17 пациенти са изписани

25 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за денонощието, обяви на редовния брифинг началнинкът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 379 е общият им брой. Няма починали през денонощието. 113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники.

Средната възраст на починалите е 66 години. Има една нова област - Силистра, каза ген. Мутафчийски.

Общо изписани са 17 души - те са с две отрицателни проби.

Гратисният период за купуване на маски е до полунощ в събота. Основната философия е да се носят маски на обществените места. Телевизионно студио не е обществено място, защото има контролиран достъп. Магазини, аптеки, метро, посещение в болници или при личен лекар, банка, административни служби, приемните - където и да било и няма контролиран достъп – това са обществените места, поясни началникът на Националния оперативен щаб.

Основните източници, които ползваме за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, където има недостиг на маски, това изправя населението пред труден казус, каза той.

Получавам от граждани горещи молби за втвърдяване на мерките. Отговорността на всички е да останем твърди в това нещо и да обясним на всички защо го правим. Важното е да ограничим щетите, заяви ген. Мутафчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България