Ген. Радев: Ще работя с всяко правителство и ще подкрепям само това, което е в интерес на хората

„Аз съм готов да работя с всяко правителство. Това, което се прави в интерес на народа, ще го подкрепям, но това, което е в ущърб, ще се противопоставям. Моята кауза е България”. Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, в ефира на Бтв. На въпрос, как ще работи с правителството на ГЕРБ, той припомни, че са заявили, че ако загубят на първи тур, ще подадат оставка. Според него има криза на управлението в загубата на ценности и доверие. „Не трябва да подценяваме българските граждани. Всички политици се надяват хората да имат амнезия, но те помнят кой какво е направил или не. Българите вече се отнасят все по-критично към своето битие и имат по-големи надежди за своето бъдеще”, каза още ген. Радев. „Не искам да се бъркам в десницата, но те са в коалиция и ми звучи странно кой кого напада и защо. Без пробив в монопола на новата партия-държава ГЕРБ, демокрацията ни ще става все по-бутафорна”, допълни още той. Като пример посочи, че депутатите си гласуват отпуска, а премиерът лично, без право, свиква заседание на НС.

Кандидатът за президент е на мнение, че в тези избори има голям залог. „Има голяма мобилизация на БСП, но също толкова голяма е и на тези, които не са гласували за нея или дори са безпартийни”, каза още той. Според него хората искат да видят ново лице и нетипичен политик, заставайки с цялата своя биография. Хората избират личност. „Не съм допускал никой и не съм бил ухажван от партии. Няколко дни преди оставката ми, ми се обади Корнелия Нинова”, каза ген. Радев. Той припомни, че Борисов е започнал нападки срещу него още през август. „Дадох съгласието си да бъда номиниран след думите на премиера, с които бяха засегнати всички мои колеги. Не може да се отнася така към хората, които рискуват живота си за България”, коментира той. "Летците ни и българската армия продължават да бъдат продавани от политиците ни. С това няма да се примиря”, категоричен бе той.

По повод днешния празник на авиацията и ВВС той заяви, че този ден ни дава чувство на гордост, защото преди 104 години България отваря славна страница в световната история. „Тя показва, че народ като нашия може да бъде инициативен, борбен и да има голямо бъдеще”, допълни ген. Радев.

Стефан Данаилов: Отдавна не съм виждал такова въодушевление, както на срещите на ген. Радев и Йотова

„От това, което се случва в страната и срещите, които правят генералът и Илияна Йотова, говорят за такова въодушевление на избиратели, което не съм срещал отдавна”, заяви проф. Стефан Данаилов, председател на Инициативния комитет, издигнал кандидат-президентската двойка. Той обясни, че познава ген. Радев от 2011 г. от Плевен. „Тогава бях депутат от там и победих Цачева. Една от каузите, които исках да се случи, е да се възстанови висшето училище в Долна Митрополия. Тогава се запознах с генерала, защото той искаше същото”, обясни проф. Данаилов. „Когато ми казаха предложението той да бъде наш канидат, аз аплодирах и застанах зад него”, коментира той.

Стефан Данаилов посочи, че вече има сведения за подготовки за фалшифициране на изборите. „Разчитам, че хората вече са узрели и не трябва да се поддават”, каза още той. „Кого плаши Борисов, че ще подава оставка? Криза няма да има. Борисов не е от вчера и знае, че ако загуби този пост, трудно ще го получи”, подчерта народният представител. Според него, ако Радев спечели изборите, това ще е ясен знак, че е време правителството да си ходи и лявото е в подем.

„Президентът трябва гледа и извън Европа. Изпатихме от това, че си влошихме отношенията с Русия и слабата политика на това правителство”, коментира Данаилов. Ген. Радев допълни, че нашата ориентация е ясна, но да обичаш Европа не означава русофобия и ние само губим от това.

По повод квадратчето в бюлетината „не подкрепям никого” проф. Стефан Данаилов припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е била против него и идеята за задължително гласуване. На въпрос, ако много хора предпочетат квадратчето, дали има възможност да не си изберем президент, той отговори, че тогава изборът ще бъде на втори тур. Според Радев, ако президент се избере по този начин, той няма да има самочувствието и увереността да заеме този пост. „Квадратчето облагодетелства голямата партия. Не е справедливо.

Гласуването е право на избор, но съм против това квадратче, защото може да опорочи изборите”, коментира кандидатът за президент.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика