Ген. Румен Радев, кандидат за президент, подкрепен от БСП, пред „Труд”: На България й трябва самостоятелен и независим президент

- Вече две социологически агенции в проучванията си сочат, че бихте спечелили балотаж срещу Цецка Цачева. Кажете, какво бихте променили в президентската институция, ако бъдете избран за държавен глава?

- Днес повече отвсякога на България й трябва деен, самостоятелен и независим президент, който да е с воля и характер, за да може да изпълни със съдържание президентската институция. Приел съм да се кандидатирам в рамките на сега действащата конституция и това означава, че няма да искам значителни промени в правомощията на президента. За мен много по-важно е той да ги уплътнява максимално в рамките на държавния закон. До момента тези правомощия не се изпълняват в пълен обем, президентът е имал много възможности да налага вето и не го е направил. Затова промените, които бих предприел, са в три основни посоки. На първо място - ще организирам повече публични обсъждания и по-задълбочено вслушване в мнението на различните социални групи, професионални съсловия и граждански организации. Ще работя активно върху подобряването на диалога между отделните власти и институции. На второ място - ще направя всичко възможно външната политика и нашите външнополитически позиции да се разработват тук, в страната, чрез постигнато общо съгласие между институциите и да се отстояват навън, като се отчитат преди всичко националните ни интереси. На трето място - ще активизирам Консултативният съвет за национална сигурност, разглеждайки националната сигурност във всичките й аспекти - от сигурността на границата и извън нея до сигурността на улицата и в дома ни, от сигурността на трудовата заетост и ръста на доходите до сигурността на образованието, здравеопазването и всички останали социални сфери. Няма да пропусна и разбирането, че президентът трябва да поставя в дневния ред на публичното си говорене най-актуалните проблеми на всекидневието и чрез различните форми на обръщение да търси тяхното разрешение.

- Бихте ли потърсили подкрепа от ДПС за балотажа?

- За втория тур ще разчитам на подкрепата на всички български граждани, независимо дали са привърженици на ДПС, на ГЕРБ, на Реформаторския блок или на друга политическа формация. По принцип не преговарям с партии, говоря с избирателите. По време на предизборните ми срещи из страната идваха хора от всички тези партии. Те се афишираха и ми даваха уверение, че ще гласуват за мен. Не приемам изборите като състезание за награда, а като битка за доверието на хората и за доброто на България. Големият залог на предстоящите избори е дали ще продължим да имаме президент, който да изпълнява волята на управляващите и да се съобразява изцяло с чужди интереси, или ще имаме президент, който ще се ръководи само от интересите на българските граждани.

- За първи път в кандидатпрезидентската кампания ви се налага да влезете в ролята на политик. Има ли място за импровизации в тази роля и какво ви затрудни най-много при влизането в нея?

- Непрофесионалните импровизации не са полезни за нито една роля. Не съм го допускал като летец и офицер, няма да го допускам и в политиката. Признавам, беше ми трудно в първите дни да се ориентирам в създадените с години стереотипи на междупартийните отношения. Но не мога да кажа, че нямам нужния опит в държавното управление. Завършил съм две академии отвъд океана по стратегическо лидерство, командвал съм ключови за националната ни сигурност вид въоръжени сили, бил съм мениджър на най-високо ниво, отговарящ за огромни човешки и материални ресурси, за живота и благополучието на хиляди хора. В качеството си на висш офицер с най-висок ранг съм се сблъсквал ежедневно с проблемите на висшата дипломация в рамките на ангажиментите ни към НАТО и ЕС. Използвайки този си опит, успявам да запазя своя стил и компетентност, без да допускам негативите на някои български политически нрави. И не смятам, че военните не са подготвени и нямат място в политиката. Мога да назова няколко военни летци, които са станали президенти, но обратни случаи не са ми известни.

- В предизборната кампания не разбрахме били ли сте някога член на БКП до деполитизацията на армията?

-Разбира се, казах го в самото начало. Бях член на БКП до 1990 г., както и повечето останали кандидати. Това беше необходимо условие, за да летя на свръхзвуков самолет. Не се срамувам от миналото си и нямам комплекси, които да ме правят по-слаб. Напротив - гордея се с всичките си професионални постижения и реализацията си като успешен и за себе си, и за държавата човек.

- Всички досегашни президенти на България бяха издигнати от партиите, към които принадлежаха. Вие не сте член на никоя партия, но БСП застана зад вас. Очаквате ли, ако бъдете избран за президент, от левицата да ви оказват натиск и да искат да изпълнявате техни идеи и задачи?

- Аз съм свободен човек и БСП не са ме вкарвали в никакви рамки. Чест им прави, че предприеха този ход да се издигне надпартиен и независим кандидат. Когато Корнелия Нинова ме покани и я попитах какво искат от мен, тя ми каза само - да спечелиш тези избори и да работиш за България, на което аз отговорих: винаги съм правил това, да работя за България. Времето на кампанията показа, че ръководството на БСП ме подкрепя такъв, какъвто съм. Не са ми поставяли никакви условия - нито за поведение, нито за теми и тези, нито за стил на кампанията. В същото време е очевидно, че имаме идеи, които съвпадат - бъдещето на парламентарната република, справянето с демографската катастрофа, преодоляването на нищетата и ниските доходи.

- Колко независим според вас може да бъде държавният глава, след като изборът му зависи от гласовете на привържениците на големите партии?

- Признателен съм на БСП, че ми гласува доверие и ме издигна като независим и надпартиен кандидат-президент. Но президентът, а и всеки един политик не може да бъде независим от своите избиратели. Това е грешен термин, който се използва в Изборния кодекс. Винаги ще завися от мнението на хората, които са ме подкрепили. Важно за държавния глава е не да бъде независим, а да има силата да взема самостоятелни решения. Да не допуска някое правителство - българското или на друга държава - да му диктува поведение и позиции. Да има решителността да казва „не” в името на националните интереси.

- Какви конфликти са заложени в институцията президент?

- Убеден съм, че конфликтите са естествено състояние на взаимоотношенията и точно чрез тях се раждат по-добрите идеи. Няма да има успешно решени проблеми, ако не се преживяват и управляват конфликтите. Колкото до президентската институция - нормално е да се търси истината по споровете за по-добро законодателство, да се отстояват различните аспекти на сигурността, да се балансират всички интереси при формирането на мнения - било за външната политика, било за бюджетните разходи, било за регулацията на медиите или за съдебната реформа. Това са все потенциални конфликти, за които всички трябва да търсим общите интереси, които да обединяват нацията.

- За какво бихте свикали първия консултативен съвет?

- Все пак мандатът започва от края на м. януари. Няма да е коректно, ако днес се опитвам да пророкувам кой ще е най-неотложният проблем тогава. При днешната ситуация мисля, че мигрантската криза е сериозно основание за свикване на КСНС и търсене на общо решение. По принцип на първия съвет, който ще свикам, трябва да бъдат разгледани всички рискове и заплахи пред страната, актуални към датата на свикване. Една от темите за обсъждане от КСНС с приоритетно значение за мен е образованието. Поех този ангажимент по време на срещите си с избиратели. За мен образованието е част от националната сигурност, то е ключов елемент за бъдещето на България, защото бъдещето на страната ни са младите хора. Според мен КСНС не трябва да работи на парче и да гаси пожари, а да решава важни и неотложни за държавата и обществото въпроси.

- Една от най-обсъжданите теми в последните седмици е инвестиционният проект за нови изтребители. Зам.-министър на отбраната ви обвини, че сте променили параметрите, така че да отговарят само за един вид самолети ( за „Грипен”). В същото време стана ясно, че новият шеф на Института по отбрана също е променял изискванията, така че да купим F-16 втора употреба. Като професионалист в тази сфера, кажете кое би било най-добре за ВВС?

- Превъоръжаването на ВВС с нов тип многоцелеви, подчертавам тази дума, боен самолет е жизнено необходимо, тъй като ще гарантира въздушния суверенитет на страната и ще повиши бойните способности на Българската армия като цяло. Ръководих екип, който се труди няколко години и разработи проект, базиран на най-съвременни научни и математически модели. Твърденията на ръководството на МО за лобизъм са свободни съчинения. Ако се спазват заложените условия и критерии на екипа, който ръководех, ще имаме на въоръжение нов съвременен изтребител, който можем да си позволим както от финансово-икономическа, така и от гледна точка на технически параметри и бойни възможности на самолета. Вие, медиите, писахте, че сега, след като напуснах армията, екипът на Ненчев променил критериите и изискванията за определен тип самолет. Мисля, че това е причината да се забави изпращането на писмата с въпроси до компаниите, класирали се на финалната права. Ето защо е ясно, че тази година няма да има сключен договор. Това е непростимо пропиляно време. Кабинетът отпусна средства за първия транш по мое настояване, за да стартира проектът. Но това няма да се случи до края на годината и парите ще трябва да се върнат в държавния бюджет, защото не могат да бъдат усвоени. Персоналната вина за това е на министър Ненчев. Ако премиерът е принципен, каквито претенции има, трябва да потърси отговорност на министъра на отбраната, и то не само за този провален проект.

- През годините видяхме, че всички демократично избрани президенти на страната ни още на втората година от мандата си заболяват от височинна болест. Знаете ли как да се предпазите от нея?

- Достатъчно часове от живота ми съм преживял много нависоко. Нямам склонност точно към такова заболяване. Нито в буквалния, нито в преносния смисъл.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта