Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

При гласуването в пленарна зала ще подкрепим решението за започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16. Това заяви ген. Симеон Симеонов – депутат от ДПС, бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС на България, по БНР.

Вчера Комисиите по отбрана и бюджет дадоха зелена светлина на предложението на правителството и днес то влиза като първа точка в дневния ред на депутатите.

„Изборът на боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава в общия коалиционен формат. Политическото решение на правителството за начало на преговори със САЩ е политически и стратегически избор за нашата страна. Решението за процедурата трябва да е политическо от самото начало – това е позицията на ДПС. Движението винаги е работило за засилване и отстояване на евроатлантизма“, коментира ген. Симеонов в предаването „Преди всички“.

По думите му няма промяна в позицията на партията по отношение на управлението на страната. Той обаче смята, че въпросът с модернизацията на армията и новия военен самолет трябва да се реши:

„Колкото повече се отива във времето, толкова цените ще стават по-големи. Трябва да бъдем реалисти – че това е едно решение, с което се прави решителна стъпка за повишаване на оперативната съвместимост както на българската армия, така и на ВВС и най-вече по отношение на изпълнението на задачите в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика