Ген. Стойчев за камиона в Есекс с открити 39 тела: Трябва да се провери версията за умишлено умъртвяване

Тихомир Стойчев. Снимка: БТВ

Процедурата по брекзит влияе на мигрантските потоци и трябва да се провери версията за умишлено умъртвяване. Това заяви пред БТВ бившият директор на Централната служба за борба с организирана престъпност ген. Тихомир Стойчев по повод на камиона с варненски номера, в който бяха открити телата на 39 мигранти.

"Не всички обичат чужденците, които се настаняват в техните държави, на някои места ги и стрелят. Друг е въпросът, че България е притегателен център - било заради слабостите на нашите институции, непоследователната политика в сферата на сигурността или нашето географско положение. Ще продължим да бъдем трасе на трафика, защото тази дейност носи повече приходи от трафика на оръжие и наркотици", заяви ген. Стойчев.

Според експерта по национална и международна сигурност професор Николай Радулов, у нас режимът за регистрация на МПС е по-лесен от повечето страни в Европейския съюз. По думите му по-важният въпрос за разследващите е как мигрантите са стигнали до този камион.

"От Сирия те не са влезли директно в камиона и той да ги е закарал във Великобритания. Възможно е да са и от Афганистан, защото те са най-рисковата група, която се движи и в двете посоки - там трафикът е свързан освен с хора и с наркотици", посочи Радулов.

Ген. Стойчев коментира, че преди да бъдат ясни мотивите на извършителя, не трябва да се намесва името на България. "Извършителят е 25-годишен ирландец, автомобилът е регистриран на ирландска гражданска през 2017 г. Пътят му от Белгия към Великобритания показва посоката на каналите", коментира Стойчев и допълни, че българските служби само преди седмица са провели успешна акция срещу каналджиите на мигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България