Ген. Уесли Кларк: Косово да дава пари за икономическо развитие, а не за отбрана, рано е КейФОР да напуска

Ген. Уесли Кларк,а рхив

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, пенсионираният американски генерал Уесли Кларк смята, че все още е рано КейФОР да напуска Косово, отбелязва MKD.mkСъгласно думите на Кларк, докато КейФОР е в Косово, властите в Прищина би трябвало да използват средствата за икономическо развитие, вместо за финансиране на въоръжени сили.

„Все още тук имаме КейФОР, за да гарантираме сигурността. Но ако бях в Косово бих счел за обосновано средствата на правителството да отидат за икономическо развитие, вместо да се харчат за въоръжени сили", коментира Кларк на пресконференция в Прищина.

Според американския генерал най-добрият начин да се осигури бъдещето на Косово като независима и демократична държава е икономическото развитие.

„Бих призовал хората от Косово да мислят за отбраната и икономически условия, да задържат част от младите тук, за да осигурят заетост, да инвестират в младите хора, да инвестират в инфраструктурата и докато е НАТО тук за сигурност, нека не се бавят с това и да вършат работата си", подчерта Кларк.

Кларк призна, че би искал да види споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, място в ООН за Прищина и в крайна сметка – членство в Европейския съюз, заедно с това на Белград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа