Георги Вълев от "Килърите" не успя да осъди журналистка от Велико Търново

Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

Районният съд във Велико Търново оправда репортера на регионалния ежедневник „Борба“ Нели Сукова по заведено срещу нея дело за клевета и уронване на доброто име от осъдения на до живот Георги Вълев от "Килърите".

Процесът срещу журналистката стартира през март тази година и се гледа в три заседания. Съдия Младен Димитров произнесе оправдателна присъда за репортерката и отхвърли предявения граждански иск от Вълев в размер на 15 000 лева.

Вълев заведе дело срещу Сукова, защото се засегнал от статията от 10 януари тази година, в която се говори за една от версиите за убийството на бизнесмена Петър Христов. В репортажа се казва, че една от хипотезите за покушението е, че Георги Вълев може и да има участие в поръчването на екзекуцията на търновския бизнесмен от затворническата килия в Ловеч.

На последното съдебно заседание Георги Вълев представи медицински документи от болницата в Ловешкия затвор, че е припаднал и получил психични проблеми от статията в „Борба“ от 10 януари. В документа лекарят е написал, че нервният срив се дължи на публикации в пресата. Кои са тези публикации и коя е тази „преса“ по време на делото не беше уточнено.

Решението на първата инстанстанция по случая подлежи на обжалване пред Окръжния съд в старата столица. Вълев може и да се възползва от тази възможност, за да се разходи отново до Велико Търново. Абсурдното е, че той няма никакви разходи поради декларация за бедност. В същото време през 2016 г. Окръжният съд вдигна запори върху 13 негови имота и дялове във фирми. В момента той води множество дела срещу институции и винаги му се отпускат служебни адвокати за сметка на данъкоплатците, а Георги Вълев не плаща и държавната такса върху граждански искове, която е в размер на 4%.

"Така например за исканите от репортера на „Борба“ 15 000 лв. той трябваше да плати близо 600 лева и отделно минимум 300 лева за адвокат. А това дело не е единственото, което е завел Георги Вълев", коментират юристи от болярския град.

В сряда той отново бе доведен във Велико Търново от полиция, съдебна охрана и жандармерия. Този път претенциите му са към следствения арест заради липса на комфорт и иска 500 лева. Заедно с него ще бъде доведен и осъден за убийства затворник, който да разкаже колко мъки е изпитал Вълев по време на престой преди години в килия във Велико Търново. Въпросният осъден убиец бе свидетел и по делото срещу Нели Сукова, за да каже колко много е страдал Вълев по време на разходка в Ловешкия затвор, защото му е било уронено доброто име.

На 21 юни пък започва делото на Комисията „Антикорупция“за отнемане в полза на държавата на 41 имота на Вълев за 3,6 млн. лв., които са запорирани. За този ден известният в близкото минало търновски хотелиер пак ще бъде конвоиран от затвора в Ловеч, за да не бъдат нарушени неговите граждански права. Всички разходи за разходките на затворника са за сметка на данъкоплатците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България