Георги Гергов: Главният прокурор Цацаров не е заплашвал Сашо Дончев

„Защо си подадохте оставката? Защо спестихте на Корнелия Нинова това да произнесе обвинителен акт срещу Вас за това, че Вие сте се срещал в извън работно време на главния прокурор, в обедната му почивка, заедно с газовия магнат Сашо Дончев?“ – попита Илиана Беновска Георги Гергов в интервю за Канал 3 и Радио К-2, заснето 40 мин след  неговата оставка като член на ИБ на БСП.

Георги Гергов заяви, че според него това е сценарий, а той като партиен човек не може да влиза в тяхната игра и това е продиктувало решението му в последния момент да подаде оставка. По негови думи, на самия пленум е говорил за хората, които задкулисно стоят в тази схема. „Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той (Румен Овчаров) беше при нея.“ – заяви Гергов.  На въпрос на Беновска кой е поискал въпросната среща, Гергов беше категоричен , че той е бил инициатора за нея, а конкретния час е определила Нинова. „Кои са другите, които стоят в задкулисието?“-  попита водещата Беновска. Гергов отказа да ги назове поименно.

„Как се появи тази среща между Сашо Дончев, Цацаров и Вас?“- попита Илиана Беновска, а Гергов коментира, че всеки ден пие кафе с някой, подчертавайки как Цацаров не е всеки, но познанството им е от много години. „Едно кафе нищо не значи. Един прокурор може да се среща с всеки и е длъжен да се среща с всеки, който иска среща.“-  обясни Гергов и допълни, че днешните действия са „налели вода в мелницата“ на „Да България“, където по негови думи са хора като Прокопиев, които освен себе си не виждат нищо друго.

На въпрос на Беновска, дали това не е някаква своеобразна борба между американското лоби, соросоиди и „Америка за България“от една страна и българското и руското лоби в негово лице, от друга, като напомни, че Георги Гергов е гражданин на Русия и почетен консул на Руската федерация. Гергов сподели, че няма представа дали това е така и допълни, че той самият няма отговор на много неща, но беше категоричен , че не е сътрудник на ФСБ.

„Кой заложи капана, кой предложи тази среща да се състои и по какъв повод?“- попита Беновска,пояснявайки: „Пред един дамски клуб, един голям индустриалец и мъж – Сашо Дончев, съобщава с доста картинни подробности и артистично, как Вие сте му се обадил от някакъв обяд в неделя на 18 март“.Гергов сподели, че не е допускал, че ще бъде употребен по такъв начин от Сашо Дончев и според него не главния прокурор е поискал тази среща: „Какво може да иска главния прокурор от Сашо Дончев?“. Според него това е бил един нормален разговор, на който той е присъствал, без да взема участие. „Накрая листа, който се извадиха / от Сашо Дончев/, те бяха три листа, бяха ясни желания, които да се изпълнят. Тогава ясно му отговори на Дончев главният прокурор, че това не става. Няма посредници – ние се разбрахме да пием кафе. И го направихме в 12 часа, в обедната почивка на главния прокурор-“- коментира още Георги Гергов и допълни: „Аз днес изгорях от бюрото за партията за едно кафе“.

Гергов: Ще видим. Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...

Беновска: Вие дали загубихте битката, или я спечелихте?

Гергов: И аз ще отговоря като теб- историята ще покаже, историята. Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска, която...

Беновска: Чия?

Гергов: Маската на новия председател на партията.

Беновска: Тази хубава жена? Каква маска? Какво крие?

Гергов: Аз няма да й спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа.

 

В интервюто Георги Гергов разказва как се заспъпил пред Сергей Станишев за Корнелия Нинова да я направи член на ИБ по време на кабинета на Тройната коалиция.

Беновска: Тя знае ли?

Гергов: Знае, разбира се. Знае. Сутринта те отиваха за Испания, а трябваше да я уволнят, когато се върнат. Сергей беше премиер тогава. Той я възстанови в ИБ, а за „Булгартабак“ и за всички останали неща- те се знаят. Просто някои хора не са си свършили работата.

Беновска: Кои?

Гергов: Прокуратурата, кои?! Върху този, който сега сипят помия. Мислиш ли, тази атака срещу мен е случайна в БСП? Диктувано от Румен Овчаров. Как мислиш ?!

Беновска: Да, сега ще стигнем и до там. Вие знаете ли ,че прокурорските проверки срещу Корнелия Нинова са приключили на ниво прокуратура, но не са влизали в съдебна зала, което чисто юридически означава, че те могат да бъдат подновени винаги.

Гергов: Така е. Това го знам.

Беновска: Това не е ли контраатака от страна и на Корнелия Нинова срещу прокуратурата от страх?

Гергов: „Казвам ти щерко, сещай се снахо!“- знаеш ли го този български израз…

Беновска: Бойко Борисов поиска, помните ли, преди да си подаде оставката, ревизия на всички приватизационни сделки, което включва и нейното министерстване и „Техноимпекс“?

Гергов: Аз съм свидетел на тормоза, който направиха върху Бойко Борисов, не им прави чест.

 

„Защо не я попитахте, когато я избирахте?“-  попита Беновска, Гергов заяви и своето желание да разбере отговорите и припомни, че той е бил човекът, застъпил се пред Сергей Станишев да направи Нинова член на бюрото на БСП, вместо да я уволнят и допълни, че за „Булгартабак“ някой не си е свършил работата, визирайки прокуратурата. Тази атака срещу него сега в БСП, диктувана от Румен Овчаров, не е случайна. Припомни, че цялата пловдивска група от 63 човека е подкрепила кандидатурата на Нинова и по този начин тя е спечелила лидерското място в БСП с 30-40 гласа пред Михаил Миков. Разкри как преди самото гласуване на Конгреса на БСП Нинова е попитала него, Красимир Янков и Асен Димитров какво искат и последните ясно са заявили желанието си за зам.-председатели по организационните въпроси и по коалиционната политика, което в последствие остава само като договорка без изпълнение. „ Аз искам партията да се справи със ситуацията, ние много надежди вкарахме в хората, много вярваха хората в това, че ние ще спечелим на тези избори.“- коментира още Гергов.

„Вие знаете ли, че делата, че прокурорските проверки срещу Корнелия Нинова са приключили на ниво прокуратура, но не са влизали в съдебна зала, което чисто юридически означава, че те могат да бъдат подновени винаги?“- попита Илиана Беновска и зададе въпрос дали това не е контраатака на Нинова срещу прокуратурата: „Бойко Борисов поиска, преди да си подаде оставката, ревизия на всички приватизационни сделки, която включва и нейното министерстване и „Техноимпекс““. Гергов се съгласи, че Бойко Борисов е бил подложен на тормоз и според него това умишлено действие не прави чест на изпълнителите. „Задкулисието в държавата е страшно, хората и народа не знаят какво се случва по върховете.“- заяви Георги Гергов и допълни: „кой по върховете не е в цялата тази схема?“ . Според него, държавата се тресе, нищо не се случва, всеки се хвали, а хората стават все по-бедни. Поясни, че преди 2 месеца е поискал да се оттегли, защото по думите му ИБ обслужва лидера си и няма собствено мнение: „Освободиха се и се отстраниха много водещи фигури в партията, те просто като валяк ги прегазиха“. Допълни още, че това е бумеранг, който ще създаде доста главоболия в бъдеще. Гергов изрази своето облекчение след днешното заседание, но беше категоричен, че на този етап няма да подава оставка като председател на организацията на БСП Пловдив – област, като обясни, че 40 минути след като е подал оставка от ИБ няма време да се осмисли качествено ситуацията и затова ще изчака да види по нататъшните действия. „Аз Корнелия я знам, тя задна скорост няма и сблъсъка тепърва ще се състои.“- допълни още Георги Гергов.

„Защо избрахте нея вместо Михаил Миков?“- попита Беновска, а Гергов бе лаконичен: „Защото исках промяната“ и допълни, че Михаил Миков е бил изчерпан, а всички останали възможни кандидати са млади. Неговата надежда е била за преорганизиране на партията. И поясни относно кандидатурата на Радев, че нито той, нито Русия са го посочили  за кандидат, подкрепил го е, защото е достоен човек и ще бъде добър президент.

„Имате ли записани клаузи в устава, че трябва да докладвате за всякакви срещи?“- попита Илиана Беновска. Гергов окачестви това като несериозно.

„Нинова докладва ли на ИБ за острите действия, които предприемаше срещу Бойко Борисов преди и по време на предизборната, и след като изгубихте изборите, кампания? Тя стикова ли се с вас?“- попита Беновска. Гергов отговори, че Корнелия Нинова е амбициозна, напориста, с цели и има какво да крие, но подчерта, че не е негова работа да се занимава с тези неща.

„Страхува ли се Корнелия Нинова заради Вашата близост с Главният прокурор?“ – попита Беновска.Георги Гергов отговори с въпрос: „Аз с кой не съм близък в тази държава?“ и  добави, че е приет и от десни, и от центристи. „С Овчаров близък ли сте? Казвате, че той е наговорил Нинова?“- попита водещата, а Гергов бе категоричен, че всичко това е „хладна, добре преценена операция“, а каква е целта - трябва да се пита самият Овчаров. Относно мястото на Овчаров в Надзорния съвет на „Лукойл“ , Гергов поясни, че този въпрос може да бъде отправен към Бойко Борисов, Огнян Герджиков, както и към останалите управляващи.

„Аз избрах да дойда при теб, при поне 20 покани, аз те уважавам като добър журналист.“- заяви Гергов.

„По-важно е да се съхрани името и лицето на партията и аз се притеснявам за това, какво се случва с партията в такъв вариант на управление, който сега се налага. Времето ще покаже – дано не съм прав.“- коментира още Гергов.

На въпрос на Беновска за СМС изпратен на Сашо Дончев, в контекста на предупреждението, което последният е получил от главния прокурор, че телефона му се подслушва, Гергов обясни, че въпросният СМС е част от разговор с Дончев за една статия , който той е прочел пред журналисти, но според него това не е важно: „важно е това, че аз съм искал да направя добро на някого“, а последствията са нелепи и обидни.

„Вярно ли е, че главния прокурор е заплашвал Сашо Дончев?“- попита Илиана Беновска. „Няма такова нещо!“- категорично заяви Гергов и добави, че разбира защо Сотир Цацаров толкова трудно се съгласил на тази среща.

На въпрос на Беновска как е реагирал на предложеното от Бойко Борисов място за председател на НС на Корнелия Нинова, Гергов обясни как след обаждането веднага е докладвал на ИБ, като същевременно е изказал и своето мнение по въпроса. Първоначално не е имало реакция от страна на Нинова, след което е била категорична, че няма да влезе в тази игра, което той определя като нейно лично решение.

„Ние се намираме във времето на националните отговорности, защото около нас ври и кипи. Не трябва ли вие българските партии тук да се обедините, а не да се разединявате? Не трябваше ли тя да приеме предложението, както така тя да стане председател на НС, така и Деница Златева да остане вицепремиер и отговарящ по европейските въпроси и председателството? Което тя как отказа, пак ли сама, или го обсъдихте на ИБ?“- попита Беновска. Гергов заяви, че от ИБ само са били уведомени какво е предложено и как няма да се случи, като не беше категоричен дали Златева лично е отказала, или решението е взето вместо нея.

Беновска: Ето, бизнесът сега да ви попитам- Вие какви връзки имате с КРИБ, защото бизнесът излезе във Ваша защита. Становище на КРИБ, на УС на КРИБ, което ще го покажа после на камерата.

„Във връзка с разпространени в медиите изявления на политически партии по повод задочния конфликт между председателя на БСК Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България призовава политическите сили в страната да не изпадат в популизъм и да не експлоатират темата в полза на тяснопартийните си интереси.“ И така нататък.

„Ние имаме нужда от стабилност и предсказуемост в тези отношения.“

Вие обаче станахте жертва.

Гергов: Аз не съм жертва. Аз поне така не се възприемам като жертва. Г-н Домусчиев съм го виждал 2 пъти през живота си. Единият път в Швейцария, децата ни, моите внуци и неговите деца учат там, и другият път пихме кафе. Това е. И биричка. Не кафе, а биричка беше, да бъда точен.

На въпрос на Беновска може ли всичко това, което се случи да се квалифицира като активно мероприятие Гергов бе категоричен, че е такова и добави, че БСП  трудно се „разчита“. По негови думи, задкулисните играчи тръгват точно от там и изрази съгласие с мнението на водещата, че това мероприятие е също така и срещу Борисов и Цацаров. Според Гергов, Корнелия Нинова е отстранила всички здраво мислещи хора от ИБ: „Аз съм в ръководството на БСП, защото съм член на НС, но нали казах ще помисля дали ще остана въобще в ръководството на БСП“.

Беновска: Вие защо търпяхте, аз питах и в това, което излъчихме, защо търпяхте да няма заместник председатели, аз хиляда пъти Ви питах?

Гергов: Виж сега, на конгреса разговорът между мен, Корнелия, Краси Янков, Асен Димитров в стаята преди да влезем да гласуваме беше следният: „Вие какво искате?“ Когато Корнелия стана председател.

Беновска: Или Мишо Михов, или Корнелия Нинова.

Гергов: „Вие какво искате?“ и аз ясно казах, и Красимир Янков каза, че искаме заместник-председател по организационните въпроси, а аз зам.-председател по коалиционната политика. Това е ясно казано, ясно договорено и неизпълнено.

Беновска: Г-н Гергов, кой Ви е крив? Една година Вие нямате зам.-председатели нито по коалиционната политика, нито Красимир Янков по организационните въпроси. Кой Ви е крив?

Гергов: Виж какво, знаеш ли ,че сега в момента аз идвам- преди малко ти каза 40 минути. Знаеш ли, че ми слезе една торба цимент от гърба.

Беновска: По-леко ли ти е?

Гергов: По-леко ми е.

Беновска: Попяхте ли си в колата? Коя Ви е любимата песен, я кажете?

Гергов: „Не остарявай моя любов“

Беновска: Попяхте ли си в колата: „не остарявай любов“?

Гергов: Разбира се, това е голяма песен. Истинска. Разбира се, на Емил Димитров песните. Въобще аз съм от старото поколение- патриархален, сериозен човек, но не мога да разбера накъде бутат партията?

Беновска: Защо Ви олекна? Не Ви ли стана още по-гадно, защото Вие оставяте тази партия, която Вие колко години сте член?

Гергов: Много. 41 години.

Беновска: Така вие оставяте ръководството на тази партия.

Гергов: Няма да се случи това. Една битка, която аз бях пак партиен и дадох оставка.

Беновска: Какво  ще се случи след Вашата оставка?

Гергов: Какво ще се случи?! Аз оставам зам.-председател на Пловдив-област, градската организация.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика