Георги Глушков: В последната осмица на Европа сме

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков защити решението си да закрие временно националния отбор за младежи до 20-годишна възраст. Според него федерацията е предоставила необходимите условия, но няма достатъчно мотивирани треньори и състезатели.

Преди няколко години бяхме на път да вземем такова решение, но срещнахме доста сериозна съпротива от състезатели и треньори - обяви Глушков. - Тогава имахме самочувствието, че имаме добри отбори и много малко ни дели от класиране в „А“ дивизия. Следващите няколко години показаха, че не само не сме близо, а сме в последната осмица на Европа.“

Той уточнява, че решението на БФБ не е прецедент в Европа и много от малките страни също са пропускали европейско първенство. Глушков обаче се опасява, че след разделянето на континенталните шампионати в три дивизии е възможно България да попадне в последната наред с Малта, Сан Марино и Гибралтар.

Според него нивото на българските баскетболисти е много ниско и не е оправдано да се прибягва до налагането им на всяка цена в клубовете чрез ограничаване на броя на чужденците.

Треньори и президенти не желаят български състезатели, а вземат чужденци - твърди Глушков. - Българските състезатели нямат нужните качества, а изискванията им към работодателя са от неоснователни до неприлични. Нашите на 16 години вече имат самочувствие да казват на съдията какво да свири, спорят технически и т.н.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт