Георги Гьоков: Проблемите на хората с увреждания са резултат от хаотични действия

Проблемите на хората с увреждания са резултат от хаотични действия. Законите, засягащи хората с увреждания имат за цел да „гасят пожари и запълват дупки. Това каза народният представител от ПГ на ”БСП за България” Георги Гьоков от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че това до голяма степен е довело до липса на насоченост към тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и подпомагане. „Вече имаме консенсус и сред политиците, че са нужни спешни промени, които да доведат до реални резултати за ползвателите на системата. Затова ще подкрепим законопроекта на първо четене и ще предложим промени между двете четения, защото в закона трябва да се променят много неща”, обясни Гьоков. Народният представител каза още, че не само законодателни пречки, но и липсата на финансови средства също е проблем. „Мерките, записани в Законопроекта, ще останат само едно добро пожелание, ако не бъдат обезпечени с достатъчно финансови средства”, коментира Гьоков. Той добави, че се надява законът да стане основа за преодоляване на предизвикателствата и да даде възможност хората с увреждания да бъдат интегрирани. „Голяма част от работодателите в България не желаят да наемат хора с увреждания и не законът, а реалната интеграция ще промени това”, категоричен бе Гьоков.

Няма как да решим проблемите на хората с увреждания изведнъж, но този закон е глътка въздух за тях. Това каза народният представител Виолета Желева. Тя заяви, че закъснението е огромно и се съмнява, че щеше да има политически консенсус, ако управлението не беше на ръба. Народният представител добави, че се е стигнало до там, че се искаше промяна на един закон, не заради по-доброто му функциониране, а заради цената на един пост. „Социалната и трудова интеграция на хората с увреждания е изключително значим социален проблем, но за съжаление, от години, той няма адекватно решение. Решаването на този и други проблеми изисква последователни мерки, за да има устойчиви резултати”, коментира Желева. Тя добави, че системна промяна, на този етап обаче, няма да има. „Създаването на няколко структури с еднаква целева група, общи цели и донякъде сходни дейности, е безумно. Създава се специализиран нов орган за хората с увреждания, съвет за наблюдение, Национален съвет за хората с увреждания, областни съвети, а това ще създаде институционален хаос”, каза още Виолета Желева.

Протестите на майките на деца с увреждания направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. Ако не беше тяхното силно и последователно присъствие, това нямаше да се случи. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. Той заяви, че Валери Симеонов не може да го оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Кутев каза още, че идеята, че няма драма е погрешна. „Драма има и тя е сериозна. Подбрали сте абсолютно неподходящ човек“, коментира Антон Кутев. Народният представител добави, че гражданският натиск е бил основателен и смислен. „Ако не беше той, резултатът нямаше да го има. Законът за хората с увреждания решава сериозна част от проблемите на хората с увреждания, той няма да свърши цялата работа, но ще започне да се работи“, категоричен бе Антон Кутев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика