Георги Дерменджиев - Тихият стратег

По-малко от месец преди подновяването на сезона в Първа лига, родният гранд „Левски“ предприе изненадваща треньорска рокада, част от цялостното преструктуриране на клуба. Оставилият добри впечатления специалист Славиша Стоянович си тръгна, а неговото място зае Георги Дерменджиев. Промяната дойде, след като на „Герена“ започна процес по смяна на властта. А първата задача на новия изпълнителен директор Павел Колев бе да убеди Дерменджиев да акостира в столичния гранд. 64-годишният тактик е добре познат у нас с успехите си начело на „Лудогорец“. Но на „Герена“ въздухът е много по-различен, и новият наставник със сигурност вече го осъзнава...

%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Георги Дерменджиев е роден през 1955 година. По-запалените левскари могат да намерят символика, съдейки по родния град на специалиста – Пловдив. Не са един и двама видните футболисти и треньори, тръгнали за стадион „Георги Аспарухов“ от под Тепетата – Александър Александров, Георги Иванов, Тодор Зайцев, Димитър Телкийски, Динко Дерменджиев, Ясен Петров.

Кариерата на новия „син“ тактик като футболист обаче протича извън пределите на Пловдив. За кратко бранителят е в „Локомотив“ (Пд), но със „Славия“ и „Янтра“ (Габрово) прави по-сериозна визитка. С „белите“ вдига Купата на България в началото на 80-те.

Силните години за Дерменджиев във футбола обаче са резервирани за втората част от неговата кариера, когато сяда на резервната скамейка. В интерес на истината той има влечение към треньорския занаят още като състезател. Води си записки във всеки един отбор, в който се е подвизавал. Завърша и ВИФ (б.а сега Национална Спортна Академия „Васил Левски“), докато се подвизава на „Овча Купел“. Първите стъпки в професията прави в „Спартак“ (Пловдив), където е помощник на Тенчо Тенев. През пролетта на 1999 година поема третодивизионния тим, но само до края на кампанията. После идва поканата от Гриша Ганчев. Босът на „Литекс“ му предлага да оглави дублиращия отбор на „оранжевите“ във „В“ група. И това се превръща в едно от важните решения за все още младия специалист. Край река Осъм пловдивчанинът стига до първия отбор, където дълги години е помощник на доказани имена като Ферарио Спасов, Димитър Димитров-Херо, Стойчо Младенов, Ицках Шум, Михай Стойкица и Люпко Петрович. Попива от всекиго по нещо, но най-силно го впечатлява сърбинът. В „Литекс“ Дерменджиев е част от най-славните години на отбора в евротурнирите. В града на люляците минават 10 години от кариерата му, но са дузина срещите, в които води еднолично отбора.

През 2008 година отново става асистент на Тенчо Тенев, но в „Ботев“ (Пд). И този път известният със спокойния си нрав специалист не остава дълго в родния си град. Още през следващата кампания вече е в Сливен, където първо е помощник треньор в щаба на Драголюб Симонович, а след това поема новака в „А“ група в ролята на старши. И тук идва повратния момент в кариерата му – покана от Ивайло Петев за „Лудогорец“. Тогавашният наставник избира именно Дерменджиев за асистент, с който да изведат „орлите“ до историческа първа титла у нас. По-късно влиза в щаба и на Стойчо Стоев, а през лятото на 2014 година малко изненадващо босът на „зелените“ Кирил Домусчиев го посочва за нов треньор. И бизнесменът не бърка с избора си. Следва пробив в групите на Шампионската лига, а по пътя „орлите“ отстраняват грандовете „Партизан“ и „Стяуа“. Следват мачове с гиганти като „Реал“ (Мадрид) и „Ливърпул“, за да дойде 22 октомври 2014 година, когато извежда „Лудогорец“ до първа българска победа в груповата фаза на турнира на богатите – 1:0 над „Базел“. По-късно родният тим измъква и престижно 2:2 с „мърсисайдци“ в София.

Дерменджиев

Въпреки пробива в евротурнирите и последвалата нова титла в България, година по-късно в Разград предприемат рискован, а впоследствие оказал се и неоправдан ход, уволнявайки Дерменджиев за сметка на Бруно Рибейро. Флиртът с португалеца бързо приключва, а след това и Едуард Ераносян не успява да подобри резултатите. Така Дерменджиев е извикан по спешност да спасява сезона. И го прави – нов комплект златни медали. През сезон 2016/17 новият треньор на „Левски“, обичащ да залага на схема 4-2-3-1, успява да класира за втори път „зелените“ в групите на Шампионска лига. Там шампионът на Първа лига взима равенства с „Базел“ (0:0 и 1:1) и 2:2 с богаташите от ПСЖ насред Париж. Активът осигурява третото място на „орлите“ в групата и място на 1/16-финалите в Лига Европа, където отпада от „Копенхаген“.

В средата на 2017 година обаче „зелените“ започват да губят своя блясък, а това им коства финала за Купата на България с „Ботев“ (Пд), а по-късно и този за Суперкупата. Раздялата е неизбежна.

За кратко кариерата на Дерменджиев се развива в чужбина - казахстанския „Ордабаси“. Там свикналият на добра организация специалист се сблъсква с другата крайност – безпаричие и финансови проблеми. След само 13 мача начело на елитния отбор опитният вече спец се прибира в България, за да чака ново предложение. И така до неделя вечер, когато бе потърсен от „Герена“...

 

Трети по оста Разград – София

Георги Дерменджиев е третият треньор, акостирал в „Левски“ по оста Разград – София. Преди него същото сториха Ивайло Петев и Стойчо Стоев, все наставници, при които пловдивчанинът е бил помощник. Но първите два случая не бяха особено успешни. Петев се задържа по-малко от 24 часа в клуба, след като скандално бе съблечен от феновете. Стоев пък изведе „сините“ до финал за Купата на България, загубен драматично от „Черно море“ с 1:2 след продължения. Неговият престой на „Герена“ бе свързан с едни от най-тежките години откъм финансова сигурност. Сега Дерменджиев има шест месеца на разположение, за да покаже, че двете страни могат заедно да градят бъдещето на столичния гранд.

 

За него

Най-точният човек за „Левски“

Резултатите говорят достатъчно какъв треньор е. Познавам го отлично, все пак бяхме заедно в една стая, когато играехме в „Славия“. Изключително спокоен е. Ако го гледаш отстрани, ще се зачудиш дали изобщо има човек в това тяло. Той обаче работи с ума си. Шапка му свалям за смелостта да поеме „Левски“ в момент, в който имаше толкова неясноти. Много други биха отказали. Вярвам, че е най-подходящият треньор на отбора. Знаем каква философия има „Левски“ за футбола, неговата е сходна. Пожелавам му късмет и да постигне успехите, които имаше и в „Лудогорец“.

Андрей Желязков, бивш съотборник на Георги Дерменджиев

 

Най-успешният през последните години

Защо се спряхме на Георги Дерменджиев? Той е един от най-успешните, ако не и най-успешният български треньор на клубно ниво през последните 10-15 години. От тази гледна точка, не беше голяма дилема. По-скоро трябваше да разговаряме с него, за да видим дали той ще се съгласи да реагира толкова бързо, тъй като сме в цайтнот. Дерменджиев може да е спокоен, че ще си върши работата. Разговори водихме само с него, не е имало друг вариант.

Павел Колев, изпълнителен директор на „Левски“

 

Добър човек и треньор

Честно казано съм с много добри впечатления от него. Той безспорно е добър човек и треньор. Пожелавам му успех в „Левски“. Дано да се справи с тежката ситуация при „сините“. Пожелавам му да успее, но успехите му да стигнат до място след „Лудогорец“.

Светослав Дяков, капитан на „Лудогорец“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ