Георги Дюлгеров: Разбрах кой съм и какво мога

След музиката, метеорологията е другата ми страст, признава поп изпълнителят

- Жоро, предстои ти участие в конкурса "Бургас и морето" с песента "Тоя влак за Бургас..." по стихове на Христо Фотев и музика на Руслан Карагьозов. Чух я, прекрасна е, очакваш ли награда?

- Изключително съм щастлив, че композиторът Руслан Карагьозов ми гласува доверие и предложи да изпълня тази песен. Христо Фотев е безспорен гений и майстор на стиха. След първоначалния студиен запис песента претърпя доста промени. Променихме два пъти тоналността, а след като разбрахме, че е одобрена, реших да я променя отново - в по-висока, защото се чувствам сигурен. Така или иначе, “Тоя влак за Бургас…” ме показва и в друга светлина. Всеки автор ще бъде щастлив, ако песента бъде наградена, но мисля, че не наградата е водеща, а посланието и това да се запомни.

- Кое по ред е това ти участие в бургаския конкурс и какви награди си взимал?

- "Бургас и морето" безспорно е трамплин в моята кариера, защото на сцената на Летния театър в Бургас изпях едни от най-хубавите си песни. Песента в дует със Стефан Илчев "Това море и този бряг" по музика и текст на Милен Македонски грабна наградата на публиката, дуетът ми с Краси Кралева – "Остров спасение" по музика на Милена Добрева и текст на Ивайло Вълчев, взе втора награда, песните "Ваш да бъда" и "Всичко е наред" в дует с Ралица Ангелова от „Тоника СВ“ отново взеха наградата на публиката, песни, създадени от Светослав Лобошки, Лили Димова и Живко Колев... Всяка от тях е включена в моя репертоар и ги изпълнявам с огромно удоволствие, защото са минали през сърцето ми.

- Нарекъл си сегашния си концерт "Любов по 100". Защо?

- "Любов по 100" е името на една от най-новите ми песни по музика на Руслан Карагьозов и текст на Лили Димова. В днешно време всеки от нас има нужда от любов, внимание, отношение. "Любов по 100" е цял проект, не просто песен. Той е с отношение към хората, които обичаме, към тези, които имат нужда от подкрепата ни, и призив да живеем в един по-добър свят.

- На сцената ще бъдат представени и 11 чисто нови песни. Разкажи за тях - кои са основните им автори?

- Не 11, а 13. За три месеца записахме всяка една от тях. Основното ядро автори са Краси Гюлмезов, Руслан Карагьозов, Светльо Лобошки, Стамен Янев, Лили Димова, Живко Колев, Пейо Пантелеев, Иван Ненков, Радостина Колева... Не мога да изброя всички тук, но на сцената ще благодаря на всеки автор, свързан с този проект.

- Кои колеги си поканил като гост-изпълнители на твоя концерт?

- На концерта поканих две прекрасни дами – Гери Великова, позната ни от "Гласът на България", и невероятната Ралица Ангелова от "Тоника СВ". Подготвили сме интересни версии на песните, които ще представим.

- В анонса за концерта издаваш, че "на сцената ще се качат ТЯ и ТЕ - две изненади, които не са обявени". Подскажи - певци, артисти?

- Да, на концерта ми в Бургас ще има изненади. Но ако ги издам, няма да е изненада. Разбира се, че са певци. Тя е невероятна изпълнителка, а те са едни от най-обичаните.

- Правиш концерта си ден след "Бургас и морето", това не е ли прекомерна емоционална натовареност?

- От известно време Община Бургас подкрепя проекти на изпълнители след фестивала "Бургас и морето". Тази година гласуваха доверие на мен, за което им благодаря. Разбира се, че ще е натоварено, но ако един изпълнител не усети тази тръпка и емоция, значи няма място на сцената.

- Ще бъде ли заснет концертът, от коя телевизия и кога ще го излъчат?

- Целият концерт ще бъде заснет от екипа на ТВ1 и в момента сме в преговори за излъчване. Скоро ще мога да обявя и това официално.

- Бил си беквокалист на Лили Иванова, как попадна в екипа й, как се работи с нея? А как си обясняваш феномена Лили Иванова?

- Имаше кастинг и така бях одобрен. Щастлив съм, че успях да се докосна не просто до Лили Иванова, а до жената и музиканта Лили Иванова. Когато изречеш това име, някои казват: "Тя пее страхотно..." Да, но Лили не е просто певица, тя е изключително прецизна, работохолик, всеотдайна, тя мисли и за хората, които работят с нея. Няма да забравя репетициите, които правихме – продължаваха повече от 4 часа на ден. Лили изпипва всеки детайл преди да се качи на сцената.

 

Проф. Димитър Чавдаров: Ако мозъкът не работи, затъпява

Не е нужно да се превръщаме в аскети, за да забавим остаряването, съветва неврологът

- Проф. Чавдаров, защо всички хора по света се стремят към дълголетие?

- Все пак животът е красив, когато е по-дълъг. И когато е спокоен, изпълнен със съдържание, творчество, радост, приятни хора, си струва да живееш. Преодоляването на старостта не означава да живееш 100 години. Това е форма на пълноценен живот до 100 години, без болести. Има хора на легло, в хосписи и домове, живи са. Не, смисълът е така да живеем, че да сме щастливи, да се смеем, да работим.

- От какво зависи да бъде така?

- Една част зависи от нас, но има задължителни фактори, които не зависят от нас. Единият от тях е генетиката. Това, което е заложено в теб, идва от целия род, не може да се преодолее. Някои неща се постигат, но други – не. Второто нещо е къде живеем. Има територии с мръсен въздух, с лош климат, с радиоктивни излъчвания. Ние живеем в една прекрасна България. И много малко са местата, за които се пише, че са лоши. На трето място е държавата, която мисли за хората. У нас има много неща, които могат да се желаят. Например, има градове като Мадрид, които се планират по специален начин, за да могат хората дълги години да живеят без ограничения и неприятности. На много места са направени хиляди предимства за старите хора, без да ги обиждат. Възрастните не се изключват от обществото, както у нас. Да ти кажат – ей, старчок, мръдни се... Държавата и здравеопазването у нас са съвсем друга тема, която мисля, че заслужава да се коментира от обществото. Другият проблем е битът - и доходите, безспорно. Не може с една жалка пенсия да очакваш, че ще можеш да живееш по културен начин и да останеш дълго време жив.

- Само ниската пенсия ли пречи на българина да живее повече?

- В България, когато хората се пенсионират, започва очакването на най-лошото. Всички седят и чакат. Възрастните хора обикновено си дават парите на младите да живеят по-добре, да обикалят. Докато във всички други страни, след като се пенсионират, възрастните тръгват по света. При тях пенсията не е проблем да се издържаш.

- Има ли Рубикон, отвъд който човек става стар?

- Само ако той самият иска. Има два фактора, които определят кога човек трябва да започне да се грижи за отдалечаването на старостта. Единият е умствената годност. Според мен, към 60-те човек трябва да се замисли за мозъка си и да започне да му помага, натоварвайки го. Защото, ако мозъкът не работи, затъпява. Ако работи прекалено, се уморява. Следователно, след 60-те години препоръчвам на хората да се погрижат за продължаването на своя активен и стойностен живот. Вторият фактор е физическото състояние на организма. Тези, които са били спортисти на младини, ако не продължат да се натоварват активно, загазват. Другите, които са били по-пасивни, също трябва да се грижат за мускулите. И килограмите трябва да бъдат по-малко.

- Те трудно се регулират с напредването на годините...

- Не е толкова трудно, просто ние се храним дефектно. Ако вкарваме само въглехидрати и захари, обмяната ни се изтегля в една област и настъпват рисковете. Да не говорим за диабета. Ако ядем много тлъсти храни, това отново обърква обмяната. Без протеини няма живот, но прекаленото им количество вреди, както и яденето на препечени меса. Имам тест в книгата колко калории трябва да приемате за вашите килограми, възраст, професия и физическо натоварване. Някои хора ненужно се вманиачават, от сутрин до вечер изчисляват колко калории да поемат и пак пълнеят. Всичко може да се яде, ако човек е здрав, но трябва да си купи кантарче. Няма проблем да хапне пържолка, но да не е всеки ден. От глад се умира, от преяждане се разболява!

 

И ОЩЕ

* Катрин Вачева показа окльощавяла снага

* Коцето се фука с червено ферари

* Златка Райкова пъчи бременно коремче на Тасос

* Мелек от "Вътрешен човек" хубавее с пилиг от утайка на кафе

* Как се промениха рок динозаврите от 80-те

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 24 ЮЛИ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл