Георги Йорданов: ГЕРБ бъркат в джоба на гражданите, без да им дават качествено здравеопазване

Иван Гранитски, Георги Йорданов и Петър Анастасов

Управляващите нямат идея за реформа в сектора

„Управляващите нямат идея за реформа в здравеопазването. Вече 9 години чакаме да се случи нещо“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ д-р Георги Йорданов пред БНР.

„Ние имаме друга визия и я представяме в страната пред хората. Тя постоянно се допълва и развива“, каза още той. Като пример посочи предложение на БСП да не се увеличава здравноосигурителната вноска от 8%. „Парите са достатъчни, просто трябва да се използват по-ефективно и да бъдат по-добре контролирани“, допълни депутатът от левицата. Йорданов подчерта, че от здравеопазването не са доволни не само пациентите, а и самите медици. „Трябва да говорим какво реално може да се направи, защото сме свидетели на реалното открадване от резерва на НЗОК на 1.5 млрд. лв от правителството „Борисов-1“. Свидетели сме на пръстови отпечатъци на министър Москов в правителството „Борисов-2“. Свидетели сме на нищоправенето на няколко здравни министри в кабинетите на Борисов, за да стигнем до кабинета „Борисов-3“, където първият здравен министър проф. Петров декларира публично, че системата на обществено здравеопазване в България е изчерпана и тя трябва радикално да се реформира. По неясни причини, той беше отстранен“, припомни народният представител. Той обясни, че БСП е предизвикала дискусия през февруари по темата и е взето решение, с което парламентът задължава министър Ананиев в едномесечен срок да предложи решение за стабилизиране на общинските болници и перспективите за тяхното развитие. „Вече 7 месеца това решение не е изпълнено“, каза още той. Народният представител припомни и за втора дискусия в парламента, след която НС излезе с решение да задължи министъра да представи стратегия за реформа в здравеопазването. „Очаквахме да видим предложения за здравна реформа – важен е моделът на структуриране на медицинска помощ, на достъпност, качеството. Станахме свидетели на представяне на два модела, като вторият води до вкарване на частен застраховател. Вероятно трябва да се покрие една дупка в бюджета на НЗОК от около 1 млрд.лв“, коментира депутатът. Той уточни, че тези пари ще дойдат от джоба на българския гражданин и попита каква част от хората, особено пенсионерите, могат да си позволят да доплащат 100 лв. за здраве месечно. Според него предложенията за промени на министър Ананиев ще доведат и до затваряне на болници.

„Без съвременна информационна система, не може да се направи никаква реформа, в която и да е област на обществото“, категоричен е Йорданов. По неговите думи преди няколко дни изненадващо Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за информационна система, но не е казало кога отново ще я стартира. „Без тази система, нищо не може да се случи“, подчерта той. Според него клиничните пътеки не би трябвало да касаят финансирането, защото то се определя от реалната цена на медицинските дейности. „В модела на Ананиев това не се споменава – нещо, без което не може да има истинска реформа. От години Българският лекарски съюз и Българският стоматологичен съюз настояват, че трябва да имаме реално остойностяване в сектора, за да се види кое колко струва, кой източва системата и защо става това“, заяви Георги Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика