Георги Йорданов – последният от Атлантида

Цялата артистична гилдия у нас познава Георги Йорданов – няма спектакъл, концерт, премиера на книга, изложба, научна сесия, културен форум, където той да не присъства. Без значение къде е събитието – в НДК, в операта, в зала „България”, в БАН и на десетки други сцени. Уважението към него като личност и законодател на естетическия вкус не само не намалява, а напротив – увеличава се. Затова не беше изненада, че над 300 негови почитатели препълниха на 26 април Големия салон на БАН за премиерата на том 1 от неговата мемоарна поредица „Притаени мигове” (издание на „Захарий Стоянов” и „Светулка 44 АТЕНЕЙ”). Сред тях бяха бивши министри и депутати, десетки професори, академици, учени и представители на всички изкуства, които помнят успешното управление на българската култура през 80-те години.

Събитието започна с концерт на солистите от Софийската опера Габриела Георгиева, Даниел Дамянов, Атанас Младенов, което представляваше специален поздрав от екипа на операта ни и дълбок поклон за „човека, който отдаде живота си на обществото и на българската култура” – каза акад. Пламен Карталов.

Премиерата се водеще от издателя Иван Гранитски, който отбеляза: „Проф. Чавдар Добрев казва за него: „Той е последният, оцелял от Атлантида!” И тази метафора е абсолютно вярна. Става дума за държавник, чиито дела ние познаваме добре. В тези 27 години той не предаде идеалите си, приятелите си, не се поколеба да защитава праведни каузи в името на България. Той е удивителен човек! Тези няколко десетилетия показват непоколебим характер, сила на волята, безкомпромисност, когато става дума за интересите на нацията. „Отечеството е над всичко!” – това не е празна фраза за Георги Йорданов. „Притаени мигове” е трилогия, първият том, озаглавен „Срещи”, съдържа портрети, ескизи, очерци за негови срещи и разговори с големи творци – писатели, художници, музиканти, учени от целия свят. Тези срещи не са били само от формален план – той не е само министър на културата, а законодател на естетическия вкус, който продължи своята мисия и след като вече не е на поста. Вторият том от трилогията ще излезе в края на лятото.”

Откъси от книгата прочете Иван Налбантов, критическа оценка на съдържанието направи поетът Петър Анастасов: „Много от разказите на Георги Йорданов предизвикват носталгия и душевен смут. Тук има доброта, благородство, мъдрост, една дискретна и искрена прослава на цивилизования човек. Благодарение на Георги Йорданов бяха приобщавани към националната кауза и станаха негови приятели такива корифеи на българската художествена култура като Владимир Василев, Константин Константинов, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Никола Фурнаджиев, Дора Габе, Борис Христов, Николай Гяуров, Панчо Владигеров, Филип Кутев, Дечко Узунов, Георги Джагаров, Николай Хайтов, Дамян Дамянов, Емил Чакъров, архитектите Никола Николов и Александър Баров. И още: световноизвестните Херберт фон Караян, акад. Дмитрий Лихачов, акад. Юрий Григорович, проф. Джон Атанасов... В книгата има документални разкази и за Франсоа Митеран, Индира Ганди, Хелмут Кол, д-р Арманд Хамър.”

Самият Георги Йорданов каза: „Благодаря на всички, които допринесоха да се появи тази книга на бял свят. Аз не искам да политиканствам, но бих искал да подчертая, че промяната в България, която дойде по обективни причини и дори закъсня, не бива да бъде критикувана. Нашият модел на преустройство е уродлив. Всичко зависи от това как и от кого се прави промяната. Всички управляващи досега носят историческата отговорност, че България заседна на последното място в Европа. Нека вярваме, че утрешният ден на България ще бъде по-добър, а всеки от нас да има съзнание, че ще помогне да оставим на потомството един добър спомен.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура