Георги Кадиев: Борисов и Бъчварова буквално осъдиха човек на смърт

Със скандалното решение за експулсация на Абдуллах Бююк, сме го осъдили на смърт, заяви лидерът на партия „Нормална държава” Георги Кадиев, който допълни, че

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова буквално осъдиха на смърт един човек, изпращайки го в Турция, подчерта той.

"В живота не всичко е право и дипломация, има и човешки ценности", смята левият политик.

По думите му българските власти прекрасно са знаели, че връщат Бююк в държава, в която току-що бяха уволнени 5000 съдии, която иска да върне смъртното наказание, която ще смаже този човек без никакво съмнение.

"Очевидно Турция по някакъв начин умее да оказва натиск върху премиера Бойко Борисов. Това е минало през него, Бъчварова просто загуби лице в тази ситуация", посочи Кадиев.

Според него по-големият удар върху България е от чисто морална гледна точка.

„Това на мен ми прилича на сделка. Или плащаме някакви стари грехове, или е сделка за бъдещи печалби”, предположи Кадиев.

Той коментира и кандидата на левицата за президент ген. Румен Радев.

"Не съм срещу военните, аз съм син на военен, но за партия „Нормална държава” президентът трябва да е обединител, дипломат, умее да изгражда мостове, а не да ги разрушава. Всеки има право да влезе в политиката, но не мога да гласувам за хора, чиито политически позиции не знам", изтъкна Кадиев.

"Знам, че банковата е стабилна, но има отделни части от нея, които може би са нестабилни", изтъкна още Георги Кадиев, но не пожела да назове кои с аргумента, че това е работа на БНБ.

Според него сценарият „КТБ” може да се повтори отново, ако нищо не се е променило в надзора на БНБ, но той изрази надежда, че там са си научили уроците.

Държавният дълг на България нарасна много, от 17% през 2013 г. до 27% през 2014 г. Голямата разлика идва от случая „КТБ”, отчете Кадиев.

Той все пак не е толкова голям. Естония е единствената държава, която има по-нисък дълг като процент от брутния вътрешен продукт. Проблемът са темповете, с които нараства, отбеляза Кадиев.

"Ако продължава по същия начин, след 5 години ще бъде 45%, а след още 5 ще бъде 60%. Държавата трябва да започне да си събира приходите, за да харчи повече. В момента прави най-лесното – не й стигат пари, тегли кредит. Трябва да търси собствени приходи – или да създава икономика, каквато очевидно нямаме, или да привлича чужди инвеститори, или в най-лошия случай да продава някакви активи на държавата, за да покрива задължения", подчерта Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика