Георги Костов, главен секретар на МВР: Опасно е да се влиза в Хитрино, независимо от подбудите

Георги Костов и Румяна Бъчварова

"Опасно е да се влиза в Хитрино, независимо по какви подбуди", това призова в неделя сутринта главният секретар на МВР Георги Костов. На мястото са останали 12 цистерни по 40 тона. В 9 от тях има полипропилен, а другите са с пробан бутан. Ще се предприемат действия по тяхното преточване и на входа на Хитрино стояха цистерни в очакване.

"Там има бедствие, достатъчно колосално", настоя Костов. На импровизирания брифинг пред журналисти бе и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която уточни, че има теч на газ от две цистерни.

"Призоваваме за търпение и спокойствие. Искаме да се обърнем към хората и тези, които са евакуирани да бъдат търпеливи, вероятно ще се наложи по-дълго да останат там където са. Да не правят опити да стигнат до опасните зони", каза министърът. В неделя сутринта имало опит за пробив на блокадата в селото с цел да се нахранят животни, които са останали вътре. Ще се намери начин да се раздаде фураж на животните.

Костов уточни, че ситуацията се е обострила. Вечерта в събота е имало теч от една цистерна и контролиран факел, който огнеборците поддържали, така че да няма обгазяване на селото. През деня в неделя обаче, с вдигане на температурите, предстоеше населеното място да бъде обгазено. Затова преценката да се евакуира цяло Хитрино е била изключително правилна. Костов обясни, че на мястото са най-добрите специалисти, с които разполага МВР, както и външни газови специалисти-доброволци, които рискуват живота си.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България