Георги Костов - Главсекът под преса

Президентът Румен Радев подписа указ, с който освободи от длъжност главния секретар на МВР Георги Костов. Това обаче стана след скандал заради взаимни обвинения между служебния вътрешен министър Пламен Узунов и Георги Костов за оказван натиск. Темата се превърна в номер едно и за политическите партии.

Отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов става точно две години, след като бе назначен на този пост. Министър Пламен Узунов заяви, че освобождаването на професионалист номер 1 във вътрешното министерство е поискано, тъй като упражнил натиск върху шефове в МВР да напускат или да бъдат понижавани.

Георги Костов обаче му отвърна с писмо, разпространено до медиите. Според него на 15 февруари той бил повикан от Пламен Узунов в кабинета му. Там му било заявено, че трябва да подаде оставка. “Каза ми и причината - държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Аз съм професионален ръководител на МВР и не мога да подам оставката си заради политически съображения. Министърът ми заяви в прав текст, че ако не подам оставка, ще започне процедура по отстраняването ми, като ме дискредитира - срещу мен ще бъдат подадени сигнали от няколко настоящи и бивши служители, които ще станат причина да бъда отстранен. Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи. Единият от тях дори е заместник-министър”, пише Костов. Подал сигнал в прокуратурата за оказан срещу него политически натиск. “В 12,10 ч министър-председателят Огнян Герджиков ми заяви директно: “Нямаме политическо доверие във вас. Очаквам оставката ви до 14 ч.” За този разговор също сигнализирах прокуратурата”, пише Костов.

Ден по-късно Пламен Узунов изненадващо заяви, че работи добре с главния секретар и не му е искал оставката.

До указа на президента за освобождаването Георги Костов има 24 години служба в МВР. Работата му през повечето от тях е била под преса. Той влиза в кабинета на професионалист номер 1 във вътрешното министерство през март 2015 г. на мястото на Светлозар Лазаров. Дотогава 4 месеца бе негов заместник. Рокадата стана, след като тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка и на поста застана Румяна Бъчварова. И тя, и премиерът по това време Бойко Борисов заявиха, че Костов е техен избор и му дават пълното си доверие.

Костов е роден в Хасково през 1967 г. Завършва математическата гимназия и Техническия университет в София. Постъпва в МВР през 1993 г. Първата му длъжност е разузнавач в Девето столично РПУ. През 2002 г., когато главен секретар на МВР е Бойко Борисов, Костов е взет на работа в група “Убийства” на СДВР. Кариерата му там започва с уличаването на сериен убиец на възрастни хазяи, който и досега е зад решетките с доживотна присъда.

Според криминалисти по онова време Костов е сред първите, които влизат в дирите на т.нар. хърватска банда. Става “Полицай на годината” през 2004 г. за разкриване на двойно убийство в кв. “Княжево”.

За кратко около 2007 г. Костов е в ГДБОП. Кариерата му към високите етажи в МВР започва през 2011 г., когато е пратен от Цветан Цветанов за полицейски началник в Благоевград. Докато е там, благоевградският шеф на БСП Емил Костадинов иска оставката на Костов заради твърденията, че полицията участва в изборните схватки. Кабинетът “Орешарски” отказва да го освободи. Дирекцията в Благоевград излезе на първо място в страната по добри резултати и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев награди Костов.

През август 2014 г. служебното правителство на Георги Близнашки го прати за шеф на полицията в Бургас. След това става професионалист номер 1 в МВР. За две години на този пост може да се каже, че допусна гаф, като нарече “битова свада” мафиотски сблъсък в Слънчев бряг през лятото на м.г. Иначе подчинените му го определят като човека, който крепял МВР по времето на Румяна Бъчварова - единствено той разбирал какво му говорят редовите полицаи.

Остава загадка точната причина за отстраняването му. Дали става въпрос за стара дрязга между служебния министър и Костов, или за чиста политика - времето ще покаже.

Мълчалив за реформата

Дългоочакваната реформа в МВР, проведена от политическия кабинет в лицето на Румяна Бъчварова, бе голямо разочарование за редовите полицаи. Самият Георги Костов обаче като професионален ръководител не се възпротиви срещу нея, поне не и публично. И сега резултатът е, че лавкаджия в МВР взима по-голяма заплата от униформения, който в студ и пек е на улицата. И това се случи въпреки уверенията, че реформата е насочена срещу т.нар. чантаджии, или администрацията в МВР.

ЗА НЕГО

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети