Георги Кючуков: Министерство на външните работи трябва да реагира остро на опитите за териториални претенции към България от страна на турския президент Ердоган

Министерство на външните работи трябва да реагира остро на опитите за териториални претенции към България от страна на турския президент Ердоган. Това е становището на депутатите от ПГ на АБВ, заяви в Народното събрание народният представител от Алтернатива за българско възраждане доц. Георги Кючуков. По думите му външното ни ведомство трябва да изиска пълния текст от посланието на турския държавен глава, в което се посочва, че южната ни съседка може да има претенции към територии в рамките на България и други балкански държави и дори се настоява за провеждане на референдум в Западна Тракия. Д-р Кючуков подчерта дебело, че за разлика от ръководството на нашата държава, гръцките управници вече са реагирали остро на случващото се.

„Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан. Това нещо определено вълнува българската общественост и всички българи. В този контекст гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо изказванията на Ердоган. А и всички водещи политици и политически партии там също изказаха своите становища. На този фон прави впечатление оглушителното мълчание на външното ни министерство по казус, който според АБВ е изключително важен за българската страна.

Предвид различните версии на казаното от г-н Ердоган нашето външно министерство не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердоган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна. Също така много странно впечатление прави фактът, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии се опитват да опишат отношенията ни с Турция по един идиличен начин, едва ли не това, за което говорим са неща, които са решени или не засягат нашата държава. Ние сме категорични, че всяка една такава изява, дори и само вербална, която поставя под въпрос териториалната цялост и границите на България, мирните договори, които са сключени между държавите на Балканския полуостров, поставят под риск мира в региона.

Имаме предвид също, че исторически насложените отношения с турската република, както и нестабилната обстановка там, са един повод, който може да доведе до дестабилизация на мира на Балканите. В този смисъл ПГ на АБВ категорично настоява Министерство на външните работи на Република България да изиска пълния текст на речта на Ердоган, да поиска разяснения от турската страна и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. При необходимост, този казус трябва да се обсъди в цялата му сериозност от правителството и Народното събрание, които да заемат категорична позиция и предприемат съответните мерки за защита на суверенитета, териториалната цялост и достойнството на България.

Обявяваме се категорично и в защита на декларацията, огласена от Централното ръководството на Тракийските дружества в България, която от години настоятелно представя пред българските и международните институции „Тракийския въпрос“ и необходимостта от неговото поставяне като основен в отношенията ни с република Турция, без политиканстване, партизанщина, създаване на напрежение между двете страни. Призоваваме всички парламентарно представени партии и коалиции, както и Народното събрание като цяло, безрезервно да подкрепят тази позиция и да изискат от изпълнителната власт и, в частност МВнР, да предприемат очакваните от тях мерки в защита на националния интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика