Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски: Заварих 47 лв. в хазната, а сега имаме проекти за 20 млн. лв.

Аз съм щастлив човек, защото съм постигнал в семеен и бизнес план всичко, към което съм се стремил

От началото на мандата, от първия ми работен ден през ноември 2017 година до сега, нито за секунда не ми е минавала мисълта, че не е трябвало да ставам кмет. Не съм съжалявал за нито едно свое решение до момента. Харесвам много работата си и тя ми носи удовлетворение, което изпитвам ежедневно след срещите ми с хората и след погледите им, в които виждам одобрение за всичко свършено през изминалата година. Всеки ден излизам в центъра на Стамболийски, където ме спират поне 50 души, за да ми кажат, че харесват всичко, което правим аз и екипът ми, и вече има общинска администрация, която работи с грижа за тях. Често пъти съм казвал, че съм един щастлив човек, защото съм постигнал в семеен и бизнес план всичко, към което съм се стремил. Сега и в обществен план постигам резултати, които са оценени. Затова съм благодарен на жителите на общината, защото тяхната радост ме зарежда със сили и енергия да продължа напред. Кандидатирах се за кмет на община Стамболийски с ясната цел, че съм сбъднал американската мечта за себе си и семейството си. Имам съпруга, с която сме заедно от 35 години и която винаги ме е подкрепяла. Имам син, който пое и успешно ръководи фамилния бизнес, след като станах кмет. Той също е вече глава на семейство и двамата със снаха ми ме дариха с прекрасна внучка. Живеем на хубаво място в центъра на България - с много зеленина, цветя и красота около нас. Поисках по този начин да живеят и моите съграждани, затова се кандидатирах за кмет, а след като хората дадоха за мен 65% вот на местните избори, започнах да сбъдвам и техните мечти. Беше ми много трудно през първите 3 месеца от началото на мандата, защото заварих “прокъсан и продънен общински бюджет”. В касата на общината имаше останали от предишната управа 47 лева и с тези пари започнах да поправям всичко, което се бе рушило 20-30 години преди това.

Първото нещо, което направих, бяха кадровите промени, за да влезем с моя екип и да подредим общината така, че да изплуваме от финансовата криза. Другото, с което започнах управлението си, бяха ежедневните ми пътувания до София, за да увеличим бюджета. На 20-ия ден от клетвата получих увеличение на бюджета с половин милион лева. Година по-късно издействахме ново увеличение с още половин милион лева. Спомням си, че през първите месеци не виждах реакцията на хората, а усилията ми бяха насочени към преструктурирането на общината.

Когато през декември 2015 г. направихме детски празник за Коледа и площадът се изпълни с над 1500 души, тогава за първи път осъзнах, че хората са се събудили. Осъзнах каква сила имам с промените, които правя, и колко много това се е харесало на съгражданите ми. До края на живота си няма как да забравя този момент и деня, когато целият площад бе пълен и цялата тази енергия от хората се вля в мен.

Хората не знаят, но понякога трябва да се вземат наистина много трудни решения. Едно от тях няма да забравя никога. Беше през декември 2015 г., когато в сметката на общината постъпи сума от над 4 милиона лева - това бе ДДС-то, върнато от водния проект. Получих писмо от Министерството на финансите, че трябва да върнем това ДДС. Това бе най-трудното ми решение, защото главният счетоводител тогава ме съветваше да подпиша и да върнем парите, а аз мислех как с тези пари може да си платим всички общински дългове. Три дни не съм спал и мислех само дали да наруша закона и с тези 4 милиона лева да излезем от финансовата криза, или да подпиша и тези 4 милиона да влязат в хазната на държавата. Консултирах се с много хора от финансовите среди, с юристи, като всички бяха категорични, че законът трябва да се спази. Подписах и върнахме ДДС-то в министерството и спазих закона, но и до ден днешен си мисля дали не направих грешка и дали не беше по-добре да платя с тези пари дълговете на общината, които наследих. Защото сега плащаме по 55 000 лева кредит всеки месец. Тогава у мен надделя чувството на отговорност през закона, но не бях удовлетворен от решението си. Това бе най-тежкото кметско решение и дано не ми се налага да се изправям отново пред подобна дилема.

Не мога да не спомена, че още в първите дни като кмет усетих подкрепата на държавата. Нямаше министерство в София, където да не бях приет или да не бе удовлетворено някое мое искане. Ако нямах тази подкрепа, сега нямаше да имаме проекти за 20 милиона лева, с които кандидатстваме за финансиране пред Държавен фонд “Земеделие”. Няма нищо по-важно от това да получим финансиране на тези проекти. Само така след година-две община Стамболийски наистина ще стане едно от най-добрите места за живеене в региона. За съжителите от селищата в общината няма нищо по-важно от това да направим пътищата Йоаким Груево-Стамболийски и Триводици-Стамболийски. Както и да променим центъра на града, да ремонтираме читалището, да оправим инфраструктурата и да изградим канализация в селата. Не е маловажно, че общината е бенефициент и по големия проект за изграждане на велоалея между Пловдив и Пазарджик и на открит колодрум в Стамболийски.

За община Стамболийски селата са много важни. Ние сме общо семейство и аз никога не бих делил селата от града или хората от селата. Това няма да направя никога. Затова ще продължа да отделям средства за всички населени места, както съм го правил досега, но очаквам и разбиране от тяхна страна, че няма как с магическа пръчка всичко да става за няколко месеца. Трябват ни години, за да постигнем резултатите, които други общини са реализирали през последните 20 години. В тази връзка искам да кажа на местните хора, че отсега съм готов за втори мандат и съм убеден, че ще го спечеля, защото успяхме да преодолеем трудностите и днес всички виждат колко е преобразен Стамболийски и харесват това. Ще продължа с откритото и прозрачно управление, защото ние сме единствената община в страната, в която кметът всекидневно на своята фейсбук страница дава на своите избиратели отчет за това какво е свършил и какво предстои да направи.

 

Благотворителност

Даде 17 000 лв. за нов парк

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев (ГЕРБ) даде 17 000 лв. от джоба си за изграждането и облагородяването на парк в квартал “Полатово”. Централният парк на Стамболийски пък се сдоби с първия в България кметски кабинет на открито със стол, места за гражданите и маса с издълбан надпис на нея “Открита приемна”. През първата година от мандата си Мараджиев и екипът му осигуриха над 100 000 лв. за изграждане на нови църкви и ремонт на стари храмове в общината. А на общинските чиновници той забрани да употребяват изразите “не знам” и “не мога” в работно време.

Преди да стане кмет на Стамболийски, роденият на 9 март 1966 г. Георги Мараджиев развива успешен частен бизнес с производство на полиетилен, който сега върти синът му Рангел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони