Георги Михайлов: Здравеопазването не се управлява от здравния министър, а от кръгове със сериозни финансови интереси

Снимка: БНТ

„Дебатът за бюджета на НЗОК започна още при формирането на държавния бюджет. Касата има сериозни задължения към други институции в рамките на ЕС. На 02.11.2017 г, на заседание на финансовата и здравната комисия БСП постави проблема, но той беше пренебрегнат”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов пред БНТ. Той добави, че всички  проблеми, които са пренебрегнати от управляващите тогава, днес започват да се появяват един след друг. „Резервът на НЗОК беше сведен до много сериозен минимум -  около 3% от всички средства на касата. Дори да приемем, че в тези 3% са включени 70-те млн. лв. задължения на касата, в края на годината ще се стигне до сериозен финансов дефицит в бюджета й”, добави народният представител. Михайлов обяви, че  в края на миналата година е имало срещи с немската каса, задълженията, към която са над 120 млн. лв. Към австрийската и френската каса задълженията са съответно- над 20 млн.лв. и над 12 млн. лв. "В системата има сериозни дефекти, които БСП показа и министърът на здравеопазването призна, че моделът трябва да бъде сменен”, добави още той. Михайлов каза още, че търгът за електронната търговия на лекарства буксува заради жалби, електронното здравеопазване също. „Говорим, че това е много важно, но не виждаме конкретни мерки, за да бъдат решени проблемите”, заяви той.  Георги Михайлов бе категоричен, че българското здравеопазване не се управлява от здравния министър или правителството, а от кръгове, които имат сериозни финансови интереси.

БСП  не вижда никакви основания за отстраняването на Валери Жаблянов

„Народният съд е създаден по решение на антихитлеристката коалиция, според чл.5 от Парижкия мирен договор. Има го във всички, участвали във войната, държави”, поясни Михайлов.  „Когато чухме изказвания, че „депутатите в ляво са опръскани с кръв” не поискахме оставки от ГЕРБ, защото всеки има право на лично мнение, Валери Жаблянов също”, категоричен бе той.  Народният представител припомни, че БСП е направила корекция в своята декларация, водена от това, че нацията трябва да се обединява. „БСП,  не вижда никакви основания, дори и в правилника на НС, за отстраняването на Валери Жаблянов заради изказването на негово лично мнение”, заяви Георги Михайлов.

Свиленски: Мотивите за оставката на заместник-председателя на НС Валери Жаблянов са правен абсурд

„За първи път в историята на Народното събрание ще бъде свален заместник-председател заради негови мнения.” Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по БТВ по повод исканата оставка от управляващите на Валери Жаблянов.

Луков марш е послдният мотив за искане на оставката на Валери Жаблянов

„Фактът, че мотивът в декларацията - Луков марш, е последният техен мотив за искането на оставка, показва колко нелепи са всички мотиви. Ако това беше основният мотив, то той трябваше да е на първо място”, категоричен бе Свиленски. По думите му истинският мотив е изречен от Цветан Цветанов вчера. „Той каза, че не може зам.-предеседател от друга партия да има различно мнение от председателството на Народното събрание”, подчерта Свиленски и обясни, че по Конституция такъв орган няма председателство, а и по Правилника на НС орган Председатество няма и всеки народен представител е свободен да изразява мненията си. „Мотивите за оставката са правен абсурд”, категоричен бе Свиленски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика