Георги Първанов: Неоходима ни е нова енергийна стратегия

Категорично трябва да се пристъпи към изработване на нова енергийна стратегия, по-дългосрочна, по-всеобхватна, стъпваща на реални проблеми и търсеща решения. Това заяви основателят на АБВ и президент в периода 2002-2012 година Георги Първанов на Международен енергиен форум.

„Бих препоръчал да се върви към обиране на напрежението. Формиране на такъв документ. Това е добър повод да се свали градусът на напреженията между институциите, нямам предвид между президента и правителството, а в по-широк план“, заяви той.

Експертизата и енергийната дипломация е важно да се съединят, коментира Първанов. „Да не подвеждаме под един негативен знаменател работата на всички политици. Имаше и такива, които искрено се бореха нещата да се получат“, посочи той.

„В енергийната стратегия темата за ядрената енергетика е сдъвкана на една страница. АЕЦ „Белене“ отсъства. Направили сме енергийна стратегия за външна консумация, да я покажем на някого навън. Бягахме от зависимост от Русия, а сега имаме зависимост и от Русия, и от Турция“, каза още Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика