Георги Първанов: Очевидно е, че това беше слаб кабинет, коалиция не успя да се сработи

Георги Първанов

Егото на Бойко Борисов и обкръжението му се прояви далеч преди тези избори. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Георги Първанов, предаде „Фокус“.

„През май месец проведохме форум, на който взехме решение за излизане от правителството. Тогава обяснихме достатъчно аргументирано защо излизаме. Видя се, че този кабинет не работи. Дали оставката щеше да се случи сега, или щеше да е произведена 5 месеца по-късно, това не е най-важното. Очевидно е, че това беше слаб кабинет. Тази коалиция не успя да се сработи. Не бяха създадени необходимите отношения“, коментира Първанов.

Според него е била налагана еднолична воля, а сега естествено се е намерил повод за излизането на ГЕРБ от властта. По думите му го има и чисто личния мотив на Борисов за излизането от властта, но Първанов не пожела да го коментира.

„В този парламент няма да участваме в комбинации. Наистина смятаме, че трябва да има нови избори. При така създадените отношения, едно ново сглобено мнозинство от тези толкова различни конфронтиращи се политически сили, не е възможно и е откровено вредно“, каза още Георги Първанов.

Ивайло Калфин допълни, че по този бюджет ще гласуват с „против“. Според него, ако парламентът не е способен да излъчи правителство, не е нормално да взима каквито и да било законодателни решения, включително за бюджета.

ГЕРБ и БСП бяха против референдума, а днес се опитват да са вносители на идеи, произтичащи от гласуването на тези 3,5 млн. българи, посочи още Първанов.

Той поздрави за победата на президентските избори ген. Румен Радев и Илияна Йотова и им пожела успешен мандат.

„Това е тяхна заслуга, на подкрепящите партии и структури, но това е и израз на дълбоката надежда и очаквания на хората за промяна във функционирането на политическата система. Никой не може да избяга от тази оценка или да я експлоатира в своя полза”, отбеляза лидерът на АБВ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика