Георги Свиленски: Концесията на летище "София" няма да позволи построяването на друго летище в радиус от 100км.

"БСП е последователна срещу концесията на летище "София". Предприели сме и законодателни инициативи това да не се случи. Сега сезираме ЕК за нерегламентирана държавна помощ в концесионната процедура. В следващиште 35 или 50 години, държавата няма да има правото да прави друго летище в радиус от 100 километра около настоящото в София."

Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ПГ на БСП за България" Георги Свиленски. Той добави, че ако бъде направено ново летище, то на концесионера трябва да бъде изплатено обезщетение в размер на стотици милиони, а дори и милиарди левове. "Управляващите бързат да вземат 500 млн, за да ги дадат на БДЖ, а от там още по-бързо да ги изхарчат"- каза Свиленски. По думите му окаяното състояние на летището в момента е именно с цел- да се отдаде по-бързо на концесия, под предлог, че държавата не може да го приведе в по-добър вид. "Изпратили сме писмо и до премиера, с което го информираме, че сме сигнализирали ЕК. От него искаме да спре процедурата, докато се произнесе ЕК", каза още народният представител от левицата.

Георги Свиленски смята, че е скандално в планираното построяване на автомагистрала "Хемус" държавната фирма "Автомагистрали" да възлага на други фирми- без конкурси, критерии и правила изпълнението на строителството. "Вчера казаха, че ще се наема техника, работници и суровини. Ако те нямат техника и капацитет, каква автомагистрала ще строят? На базата на какви проекти и кой определи цената от 1,150 млрд лв. за построяването на аутобана?" - попита Георги Свиленски. Той обеща, че левицата ще следи всяко наемане на машини, работници и всеки построен километър от магистрала "Хемус" за нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика