Георги Свиленски: Шест часа никоя институция не обръща внимание на инцидента в "Овча купел"

"Вече шест часа никой не обръща внимание на случващото се и за пореден път сме свидетели на абсолютното безхаберие и бездействие на държавните институции", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на брифинг на мястото на инцидента в "Овча купел" , където сутринта кола пропадна в свлачище на строителен обект и жителите се разминаха с голяма трагедия.

Свиленски поясни, че живущите са притеснени и никой от тях не е разбрал да има представител на ДНСК или на общината, който би следвало да бъде на място и да вземе някакво адекватно решение. "Имаше опит за изваждане на пропадналия автомобил в строителния обект, което е опит за прикриване на доказателства по произшествието, тъй като нито от МВР, нито от районното кметство имаше представители", подчерта Свиленски. "Не може просто да бъде казано на хората, че всичко е "ОК", на същите тези хора, които довечера, обезпокоени, ще се приберат по домовете си", отбеляза Свиленски. "Призоваваме за най- важното- ако прокуратурата счете, че има някакво нарушение- било то по документацията на строежа, било то по укрепването му или по действията след инцидента, да бъдат предприети съответните мерки", заключи Георги Свиленски. По думите му отговорните институции трябва да вземат мерки и да кажат на хората- дали ще могат да спят спокойно тази вечер.

Петър Витанов: Има много нарушения на строителните норми

"С просто око се вижда, че тук има много нарушения на строителните норми". Това заяви пред събралите се народният представител от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов. Той обясни, че става въпрос за недостатъчното отстояние от ръба на функциониращ жилищен блок до ръба на строежа, който по план е трябвало да е 11 метра, а той е само 6; уличното осветление е в рамките на строежа, а той е общинска собственост. "Общината е бездействала и е допуснала 4 метра нейна площ да бъде усвоена от строителя", коментира депутатът.

Витанов заяви, че са видими и непрофесионалните укрепителни действия. "Най-лошото е, че вчера, когато живущите в близост, са посочили тези факти пред местната власт- те ехидно са отговорили, че проблеми няма. Само 24 часа по-късно става ясно, че такива наистина има. Истинско щастие е, че няма човешки жертви и се е разминало само с един паднал автомобил", заключи Петър Витанов.

Николай Николов: Уверяваха, че всичко е наред, а сега казват, че вероятно хората са в безопасност

"Вчера с гражданите, живущи в района на инцидента, говорихме с кметицата Семерджиева и тя ни увери, че всичко е изрядно. Днес вече тя говори, че вероятно всичко е наред и вероятно хората са в безопасност". Това заяви общинският съветник от БСП Николай Николов. Той подчерта, че не е имало обществено обсъждане за този строеж, чиито терен по план е трябвало да бъде детска градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика