Георг Георгиев: Максималният допустим срок за краткосрочно пребиваване в Канада е 6 месеца

Максимално допустимият срок за краткосрочно пребиваване в Канада е 6 месеца, режимът за образование и работа в страната се запазва. Това каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред журналисти преди да замине на работна визита в Канада по повод отпадането на краткосрочните визи за българи с цел пътуване, гостуване или бизнес.

"Вчера в 16.00 часа отпадна визовият режим за българските граждани, които пътуват за краткосрочно пребиваване в Канада. Това означава, че вече имате възможността да купите своя самолетен билет, да се регистрирате в електронния сайт към канадското правителство, упоменавайки вътре своите данни, сред които фигурират международен паспорт, регистрация на кредитна карта, с която заплащате 7 канадски долара и тази регистрация е валидна за срок от 5 години", обясни зам.-министърът.

Той отбеляза, че максимално допустимият срок за пребиваване в страната е 6 месеца, като крайната дата на пътуването бива посочено от съответните канадски гранични власти при влизането ви в страната. "6 месеца е максималният срок, но може да ви бъде определен и престой от три такива", посочи Георгиев. По думите му, ако има превишаване на максимално допустимото и разрешено време за пребиваване в Канада, следва предупреждение. Ако то не бъде изпълнено, може да се премине към принудително извеждане от страната.

"Много е важно българите, които предприемат пътуване към Канада - било с цел туризъм и ли посещение на свои близки и познати, да знаят, че това касае само краткосрочно пребиваване там. Режимът, който се отнася към образование и работа в Канада се запазва същия. Не бива двете неща да бъдат смесвани. И за обучаващите се и за хората, които желаят да кандидатстват за работа, се запазва същият режим. В София има изнесен визов център на Канада, където тези въпроси ще бъдат уреждани", каза още зам.-министърът на външните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България