ГЕРБ викат в НС министъра на енергетиката заради становището по делото срещу "Газпром"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

ГЕРБ настояват служебният министър на енергетиката Николай Павлов разясни в парламента до къде е стигнала работата по становището, което Европейската комисия изисква от България във връзка с антимонополното дело срещу "Газпром". Това обяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова пред жусналисти в НС след среща с Трайчо Трайков от "Нова република". Срокът, който страна ни има, за да даде отговор вече изтича.

"Българската страна има ангажимента да изготви становище по предложенията на "Газпром" и да го предостави на ЕК. Крайният срок за предаване на това становище е до края на месец април", каза Петкова.

По думите й обаче, липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището.

"Трябва да бъдат предприети бързи действия за удължаване срока за предоставяне на становището до ЕК. До този момент липсва информация какви стъпки е предприело служебното правителство и докъде е стигнала подготовката на това становище", посочи Петкова. В тази връзка, според нея, е необходимо в парламента да дойде служебният министър на енергетиката.

„От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, посочи тя и уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. „Това е една много важна стъпка, от нейното успешно решаване зависи до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика“, поясни Теменужка Петкова.

Я понеделник министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.

Утре представители на министерствата и на трите енергийни компании участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България