ГЕРБ внасят сигнал до прокуратурата срещу кмета на Мездра

Партия ГЕРБ внася сигнал до прокуратурата срещу кмета на БСП в Мездра Генади Събков. Сезирането е за авансово отпуснати средства от държавата през 2014 в размер на 1,4 млн. лева за изграждане на спортна зала, която все още е само на основи.

"Внасяме сигнал до прокуратурата за „Мездра-гейт”, обяви по време на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. „Питаме кмета Генади Събков защо с тези 1 400 000 лева дава един безлихвен заем, защото до момента те не са изплатени и не са извършени строително-монтажни работи. За какво са тези средства и защо вече трета година, без положена една тухла, те не са поискани”, поясни Иванов.

В сигнала до главния прокурор се пита още за 2 600 000 лева от възстановено на общината ДДС по изпълнен 2014 година проект за реконструкция на ВиК мрежа.

По време на брифинга стана ясно още, че сигнал, свързан с кмета на Мездра Генади Събков ще бъде внесен и до Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От ГЕРБ уточняват, че през мандата 2011-2015, когато той е бил заместник-кмет, неговият син – Николай Събков, докато е бил студент в Шотландия е получавал земеделски субсидии в размер на десетки хиляди лева за наети от общината пасища и ниви.

От ГЕРБ настояха още кметът Генади Събков да подаде оставка.

Още миналата година самият кмет на Мездра Генади Събков сам е сезирал прокуратурата за случая с недостроената спортна зала в града. В интервю за местна телевизия Събков съобщава, че за спортната зала в последните десетина години са похарчени близо пет милиона лева, допълва БНР.

"А преди да се сезира прокуратурата, поканих специалисти в различни сфери и области на строителството, които да ми дадат информация, може ли този обект да продължи и да бъде довършен, или не. За съжаление това, което те ми дадоха като становище, е твърдо обезпокоително, започнато е на място, което е трудно да продължи, вложени са прекалено много средства, които не се знае колко са законни, и колко не, затова прехвърлих цялата тази информация, с която разполагам – проекти, проектни обществени поръчки на прокуратурата", казва Събков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика