ГЕРБ в Сливен: Гласуваното намаление на имотния данък е безотговорно

"Безотговорно" - така ръководството на управляващата партия ГЕРБ в Сливен определи гласуваното намаление на имотния данък в Сливен, което стана на последното заседание на общинския съвет. Данъкът падна от 3,2 на 2,7 промила за жилищните и нежилищните имоти под натиска на граждански протест и предложение на БСП, местната коалиция "Съюз за Сливен" и други по-малки партии.

Намалението няма да се отрази чувствително на сумите, които гражданите плащат за жилищните си имоти. За сметка на това собствениците на нежилищни имоти, фирмите, които и досега са плащали най-ниския имотен данък и такса смет сред областните градове в страната, ще плащат още по-малко - казаха от ГЕРБ. В същото време общите постъпленията от данък сгради ще намалеят с 930 хил.лева.

"Фактически ние се лишихме от близо 1 млн.лева, за да осигурим комфорт на бизнеса, който и без това плаща най-ниските налози в страната" - коментира Здравко Костадинов, общински лидер на ГЕРБ и общински съветник. Той допълни, че взетото решение създава редица притеснения. "От миналата година община Сливен изпълнява програма за финансово оздравяване заради огромните задължения, които наследихме. Ние бяхме първата община /сред останалите във финансово оздравяване - б.р./, която получи транш от държавата в размер на 5 млн.лева за подпомагане. Голям е рискът финансовият министър да си приспадне тази сума от субсидията. Очаквахме и втори транш до края на годината. Но той е под въпрос, много сме разтревожени" - коментира още лидерът на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони