ГЕРБ замрази спорни промени в НК

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че гледането на проектите се отлага.

Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Парламентът отложи разискването на първо четене на промените в Наказателния кодекс. Те бяха приети миналата седмица от правната комисия. Общо седем са законопроектите с поправки в НК, които трябваше да влязат в пленарната зала. Причината за отлагането е внесеният от МС проект, стана ясно от изказването на шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Като мотив да се отложи разискването бе посочена нуждата от обществен дебат по промените в НК, с които правителството предлага да се уеднакви режимът на корупционните престъпления както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за такива в частния сектор.

Предложението за спорната промяна в НК е на правосъдното министерство. Именно на тази промяна се противопоставиха бизнесът и адвокатският съюз. Според критиците на проекта това е недопустима държавна намеса в частния сектор и може да доведе до репресия. Текстовете едва ли не ще превърнат в престъпник шефа на всяка фирма, която дължи пари по договор с друга фирма, твърдят противниците на поправките.

Позицията на правосъдната министърка Цецка Цачева пък е, че страховете на бизнеса са неоснователни, защото текстовете били насочени само срещу корупцията.

Промените превръщат масово частниците в "длъжностни лица", които могат да бъдат подложени на наказателно преследване за всевъзможни неща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика