ГЕРБ инициира нова конституция

ГЕРБ ще инициира написването на нова конституция. Това каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева на кръгла маса за правосъдието, на която присъстваха и Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Сред целите на закона ще бъде намаляване броя на депутатите. Още в началото на 44-то Народно събрание партията ще се бори за сваляне на имунитета на народните представители, подчерта Захариева.

https://www.facebook.com/boyko.borissov/

Парламентарната квота във ВСС също ще бъде намалена, каза още Захариева.

Правосъдният министър припомни промените, направени в Конституцията до сега. Това е първата стъпка към прозрачно правосъдие, подчерта тя.

"Направихме важните промени в Конституцията и Закона за съдебната власт, но много по-важно е, че поемаме ангажимент да довършим съдебната реформа, така че в България правосъдието да е равно на справедливост", каза министърът на правосъдието.

"В нашия език това са две различни думи, но в голяма част от другите езици всъщност означават едно и също. Нашата основна цел е тогава, когато българските граждани и българският бизнес мислят за правосъдие, за тях да има равенство на справедливост“, заяви Захариева.

„Това е основната цел. Целта не е отпадане на механизма, не е промяна на един или друг нормативен акт, а чувството за справедливост, българските граждани да имат справедливо правосъдие“, допълни тя. По думите ѝ за това, което от ГЕРБ са направили в сферата на правосъдието, оценката ще бъде дадена от българските граждани. „Въпреки че имахме 84 народни представители, ние бяхме двигател и успяхме да постигнем правното изменение на Конституцията и то не, защото някой ни го поиска, не защото имахме препоръки от ЕК, както често ни обвиняват, а защото ние го поискахме“, коментира Захариева.

Относно критиките, отправяни към прокуратурата Захариева каза, че са премахната устните разпореждания на прокурорите и всички трябва да бъдат писмени и мотивирани. "Ограничихме прилагането на предварителни проверки. Въведохме допълнителни доклади, свързани с противодействие на престъпността и корупцията".

Борисов от своя страна уточни, че ГЕРБ ще наложи безкомпромисни мерки срещу корупцията.

Никой не вярваше, че в този парламент ВСС ще се раздели на две квоти, от които едната ще бъде абсолютно независима, подчерта бившият премиер.

Борисов коментира и борбата с контрабандата. Най-лесната и най-голяма корупция е чрез контрабандата. Предишният мандат не можах да се справя с това, но сега, с голямата подкрепа на прокуратурата и службите за сигурност, МВР и ДАНС успяхме да създадем едно звено, чрез което ще можем да се справим, подчерта Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика