ГЕРБ и БСП не се разбраха за машините

Работната група за Изборния кодекс не постигна консенсус.

Червените обвиниха мнозинството в “трикове за печелене на време”

Двойни разходи за вота

Всяка парламентарна група ще си внесе отделно предложения за промени в Изборния кодекс, а работната група по закона няма да внесе общ законопроект, каквато беше идеята за създаването й. Това стана ясно след последната сбирка на депутатите от всички парламентарни групи, които участваха в дебатите.

“Поддържането на две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване означава двойна организация и двойни разходи. Нещо, от което съвсем не се нуждаем”, обясни пред “Труд” вицепремиерът Томислав Дончев.

Както вече “Труд” съобщи, по най-важната тема за машинното гласуване, от ГЕРБ предлагат да се запазят и двата варианта - да има хартиена бюлетина и машини за гласуване и вотът да е хибриден. От „Обединени патриоти” първоначално бяха скептични за машините, но днес заявиха, че няма да пречат за влизането на техниката. Аргументите на ГЕРБ, че са необходими и хартиени бюлетини, са относно сигурността на вота и предпазването от повреда на техниката.

Още миналата седмица председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) заяви пред “Труд”, че работната група трудно ще постигне консенсус и е по-добре дебатите да влязат възможно най-бързо в пленарна зала.

“Тази работна група е абсолютен фарс. Тя трябваше да гарантира машинно гласуване, вместо това вадят от девет кладенеца вода, за да го ограничат и обезсмислят. Уж трябваше да изчистим избирателните списъци, но отказват да го направят”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. Той нарече заседанията “трикове за печелене на време”.

“Ние ще внесем предложението за изчистване на списъците и за осигуряване на успешно машинно гласуване и ще се борим за тях в пленарната зала”, заяви Зарков след края на заседанието на работната група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика