ГЕРБ и зам.министър дариха книги на библиотеката в Сандански

По инициатива на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, ГЕРБ – Сандански дари близо 100 книги на български автори на библиотеката при Народно читалище „Отец Паисий-1919“. Сред авторите са класиците Иван Вазов, Христо Ботев, Алеко Константинов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Никола Вапцаров и много други, както и съвременна българска литература и исторически томове.

„Надявам се тези книги да са полезни на малки и големи и най-важното – да помогнат да се съхрани обичта към четенето и уважението към големите български автори“, каза Александър Манолев. По-рано днес той се включи и в празничното шествие с участието на учители и ученици от учебно-възпитателните заведения от гр. Сандански и поздрави жителите на града по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Като заместник-министър на икономиката мога категорично да кажа, че възходът на българската икономика е пряко свързан с наличието на подготвени и знаещи кадри. За да ги има тях е нужно да имаме модерно и конкурентно образование. Нужни са подготвени и квалифицирани учители, нужни сте Вие“, обърна се той към учителите и ръководителите на учебни заведения, които се включиха в шествието и подчерта, че образованието е водещ приоритет за правителството. В словото си той акцентира и на важността на читалищата и историческата роля, която са изиграли за запазването на българската духовност и култура. „Вярвам, че днес ние трябва да се стремим да запазваме тези институции, така както и те са запазили нас през вековете“, подчерта Александър Манолев и изрази надежда, че неговият благотворителен акт няма да остане изолиран.

Заместник-министърът не пропусна да поздрави учениците и специално се обърна към тези, които се дипломират в следващите дни. „Днес Вие полагате основите на Вашия утрешен успех. Искрено Ви го желая и се надявам, че ще го намерите тук – в родината си. Вашите успехи ще бъдат и успехи за България“, подчерта заместник-министърът.

Поздравление към присъстващите отправи и заместник-кмета Зорица Органджиева, а в рамките на тържественото събитие бяха наградени и заслужили учители, ученици и дейци на културата. Празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се организира от община Сандански и продължава с празничен концерт на площад 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България