ГЕРБ и патриотите се разбраха 200 лева минимална пенсия от октомври

Ще са необходими 2 млрд. лв. на година

ГЕРБ и “Обединени патриоти” си стиснаха ръцете за 180 лева минимална пенсия от 1 юли. От октомври възрастните с най-ниски доходи ще вземат по 200 лв., както “Труд” вече писа.

Индексации за всички останали пари за възрастни засега не се предвиждат, тъй като бюджетът не позволява това. Патриотите твърдят, че ще направят всичко възможно да има увеличение на всички пенсии още от началото на 2018 г.

От ГЕРБ обаче са категорични, че това ще зависи най-вече от приходите в бюджета и от спирането на контрабандата.

Преговорите по най-спорната тема от управленската програма - парите за старост, продължиха в два кръга. Първият бе преди обед, а вторият след 14,30 часа. “Постигнаха пълно съгласие за размера на минималните пенсии”, обяви заместникът на Борисов Цветан Цветанов.

Патриотите настояваха най-ниските пенсии да станат 300 лева, но отстъпиха от предизборното си обещание и искане още от миналия мандат. Именно нежеланието на ГЕРБ да се съобразят с него стана една от причините ГЕРБ и патриотите да влошат отношенията си в последните дни на предишното Народното събрание.

Финансови разчети на Националния осигурителен институт (НОИ), направени по искане на политиците, показаха, че близо 2 млрд. лева на година допълнително ще струва на бюджета увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 165,25 лева на 200 лева, заедно с индексацията на всички останали. Ако управляващите вдигнат само минималната пенсия на 200 лв., без да пипат останалите, броят на пенсиите на минимален размер ще се увеличи от 565 500 на около 800 000, или около 38,8% от пенсионерите ще бъдат с минимални пенсии. Тази стъпка ще струва на хазната допълнителни 23,5 млн. лв. месечно, пресмятат от НОИ. Ако едновременно с това властта реши да индексира всички пенсии с процента на нарастване на минималните размери, т.е. 21%, необходимите допълнителни средства общо за двете операции ще са около 145 млн. лв. месечно. От НОИ уточняват, че тези пари не са предвидени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година. Освен това, за да поддържа новото ниво на пенсиите през следващите три години (2018-2020 г.), държавата ще трябва да осигури допълнителни над 5,3 милиарда лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика