ГЕРБ: Мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия

Цвета Караянчева

ГЕРБ определя като надопустими изказванията на Пьотр Толстой, каза заместник-председателят ГЕРБ Цвета Караянчева, четейки декларация от името на парламентарната група от трибуната на НС, във връзка с изказването на бъдещия руски депутат Пьотр Толстой, че България ще бъде изкупена цялата.

„Настовяваме руският телевизионен журналист и депутат от партията „Единна Русия“ да се извини публично за провокативното си поведение“, заяви Караянчева.

Тя обясни, че възприемат като несъвместимо с добрия дипломатически тон арогантното държане на всеки чуждестранен гражданин, който злоупотребява с честта и името на българския народ.

„България е страна-членка на ЕС, ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава. Мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Вярваме, че партия „Единна Русия“ не стои зад неговите думи и я призоваме да се разграничи незабавно от тях“, заяви Цвета Караянчева. Караянчева подчерта, че България е една от най-старите европейски държави, и единствената, която не е променила своето име от създаването си до днес. „Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни, да ни вменява комплекс на малоценност“, посочи Караянчева.

По думите й, публичното заявеното твърдение на Пьотр Толстой, че половината от Черноморското крайбрежие вече са купили, е абсолютно невярно и манипулативно. В тази връзка от ГЕРБ призоваха новоизбраният руски депутат да се въздържа от скандални геополитически изказвания, които накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили срещу русофоби.

Караянчева припомни поругаването на европейското знаме на язовир „Копринка“ и попита дали БСП одобрява поредицата от събития, противопоставящи българите и разделящи ги на обичащи Русия и привърженици на Европа. Тя попита защо и ген. Румен Радев отново мълчи.

„Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу Европейския съюз и НАТО, насаждайки омраза сред българите признателни на Русия“, добави още Цвета Караянчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия