ГЕРБ не дават Добрев да си ходи

С декларации структурите от цялата страна бранят депутата

Структурите на ГЕРБ от цялата страна заляха партийната централа с декларации в защита на депутата Делян Добрев. В неделя той обяви, че е провел среща с премиера Бойко Борисов, на която му е съобщил, че възнамерява да подаде оставка като народен представител и като председател на областната структура в Хасково. Самият Добрев съобщи, че Бойко Борисов заявил, че „единствената достойна постъпка е да се откаже да му противоречи“. След като хасковският депутат оповес­ти решението си в ефира на БиТиВи, фейсбук завря от коментари. Съпартийци на Добрев го призоваха да не се подава на провокациите на БСП. Повод за решението на Добрев да се оттегли от политиката, станаха обвиненията на депутата от БСП Елена Йончева, че в общината в Хасково всички са роднини на депутата.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че събира всички структури на ГЕРБ в Хасковска област. На срещата ще бъдат общинските ръководства от областта, общинските съветници, общинските кметове и кметовете на кметства от партията, както и подалият оставка Делян Добрев.

Не е ясно обаче дали участие в герберската среща ще вземе кметът Добри Белинванов, който също е сред поканените.

От общинското ръководство на ГЕРБ-Хасково вече поискаха оставката на Беливанов като кмет, а Цветанов се дистанцира от него, тъй като не покрил очакванията. Самият Беливанов написа в писмо до медиите следното: "Начинът, по който реагира Делян Добрев на конкурсите (б.р. в общинската администрация) показа, че истинската му цел е била да кадрува и ръководи община Хасково, а аз само да бъда фигурант - фасадата, зад която друг реди събитията, без дори да мога да спра незаконните назначения. Това е обидно".

Делян Добрев най-вероятно ще подаде оставка като депутат, за да покаже, че държи на думата си. Дали ще бъде отхвърлена или приета зависи само от председателя на партията Бойко Борисов.

Валери Симеонов, НФСБ:

Оставката е заради огромен натиск

Очаква се парламентарната група на “Обединените патриоти” също да гласува “против” оставката на Добрев. В неделя вицепремиерът и лидер на Националния фронт за спасение на България  (НФСБ) Валери Симеонов призова тя да не бъде приемана.

“От свое име и от името на ръководството на НФСБ призовавам коалиционните партньори от ГЕРБ и НС да отхвърлят оставката на Делян Добрев. Тя е подадена под огромен медиен натиск и политически обвинения, които към момента лежат единствено върху клевети”, написа Симеонов в съобщение до медиите.

Реакция на работодателите

КРИБ подкрепи депутата

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви категорично в подкрепа на Делян Добрев и оставането му на поста председател на енергийната комисия. Това става ясно от отворено писмо на най-голямата работодателска организация у нас.

Не може “да бъде изгубен за енергетиката един от най-големите експерти в тази област и човекът, който винаги е бил наш съмишленик в борбата срещу схемите и далаверите в отрасъла, концентриращ огромни интереси”, посочват още от КРИБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика