ГЕРБ огласява министрите след връчването на мандата

Каракачанов иска ведомствата да не са губернии на една партия

Едва след връчването на мандата ще бъдат обсъждани имена на министри. Това съобщи Владислав Горанов от преговорния екип на ГЕРБ след приключването на вчерашните разговори по коалиционното споразумение. Очаква се президентът Румен Радев в четвъртък да даде проучвателен мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство. Дотогава партньорите са си поставили задача да финализират документа за общо управление.

В коалиционното споразумение са предвидени механизми както за номиниране, така и за отзоваване на министри, стана ясно от изявлението на Владислав Горанов. „Труд“ научи, че двете партии, които участват във властта, ще могат без проблеми да отстраняват свои министри, ако не се справят с работата. Досега рокадите в МС бяха поверени единствено на премиера. Сега освен него и ръководствата на трите партии от „Обединени патриоти“ ще могат да „уволняват“ шефове на ведомства, предложени от тях.

В структурата на МС отново ще има 4 вицепремиерски поста, има нов моменти, свързан с европейското председателство, поясни Горанов. Той разкри, че някои вицепремиери може да бъдат и министри.

„Към момента има едно ясно име и това е името на министър-председателя“, добави Красимир Каракачанов. Според него нямало логика да има „министерства - губернии на една или друга партия. Подобни грешки не трябва да се правят“, заяви лидерът на ВМРО. От ГЕРБ са на противоположното мнение. Борисов вече няколко пъти заяви, че всеки участник в управлението трябва да носи своята отговорност. Ако министърът е от ГЕРБ, а заместниците му от коалицията ОП, не я ясно, кой ще носи отговорност при евентуален провал.

Горанов обяви, че датата 4 май, на която ще е готов кабинетът, не се променя, и повтори, че министрите ще са ясни на 4 май сутринта.

Както съобщи „Труд“, в коалиционния съвет ще има влизат председателите на трите партии от ОП, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, шефът на ПГ Цветан Цветанов и най-вероятно Владислав Горанов. Всяка от формациите в управляващата коалиция ще може да го свиква за дебат по важни теми и политики.

В Братислава

Таяни поздрави Главчев

Председателят на ЕП Антонио Таяни поздрави Димитър Главчев по повод избирането му за председател на 44-тото народно събрание. Двамата разговаряха в Братислава в рамките на конференцията на председателите на парламенти на ЕС за бъдещото председателство на Съюза.

Консултации

Радев очаква стабилно правителство

Българското общество е изправено пред много проблеми и очаква сформирането на стабилно парламентарно мнозинство и правителство. Това каза президентът Румен Радев след първия ден консултации с парламентарно представените партии „Воля“, ДПС и ОП. За днес са насрочени консултациите с БСП (13,30 ч) и с ГЕРБ (15 ч).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика