ГЕРБ отново внесе закона за концесиите

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Брюксел чака още 16 промени в законодателството ни

Трябва да извървим процедурата по обсъждане и гласуване бързо заради ЕК, предупреди Цветан Цветанов

Законът за концесиите отново влиза в парламента. Депутатите от ГЕРБ спазиха обещанието си към бизнеса и неправителствените организации и внасят отново текстовете за ново гласуване в пленарната зала. Припомняме, че на 27 януари президентът Румен Радев наложи вето на приетия закон. А ден по-рано 43-тото народно събрание се разпусна. Тогава в мотивите си държавният глава изтъкна, че приемането на новата уредба на концесиите “трябва да съответства на основните начала на конституционния ред, които гарантират ефективното им стопанисване, предотвратяват монополизма и нелоялната конкуренция и защитават потребителите”. Но “че тези принципи не са последователно проведени във всички разпоредби на закона”.

Бизнесът обаче възнегодува срещу президентската мярка, тъй като в новия закон за концесиите още по време на предизборната кампания от ГЕРБ бяха категорични, че законът за концесиите ще е сред първите законопроекти пред 44-тия парламент. “Сега трябва да извървим цялата процедура по обсъждане, първо, второ гласуване и трябва да го направим максимално бързо. Този законопроект беше обсъждан година и половина с неправителствените организации, с бизнеса, с всички парламентарни групи. А в момента Европейската комисия е започнала вече подготовката на наказателна процедура за страната ни”, заяви нееднократно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) уточни, че заради законодателен саботаж от страна на опозицията в предишното Народно събрание сега се налага буквално ударно внасяне и гласуване на общо 17 законопроекта. А причината е, че България като страна от ЕС е пред наказателни процедури от Европейската комисия, тъй като Народното събрание закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика