ГЕРБ поиска изключването на Иво Христов от парламентарната група на БСП заради коментар за спасяването на българските евреи

Политическа партия ГЕРБ поиска в декларация изключването на депутата проф. Иво Христов от парламентарната група на БСП заради коментар за спасяването на българските евреи. Неговото изказване беше заснето на видеоклип , който бе разпространен от медиите. На клипа се вижда народният представител от левицата, който защитава тезата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която заяви, че Червената армия има основна заслуга за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Публикуваме пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

Декларация на ПГ на ГЕРБ

На 2 ноември 2017 година говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, заяви че в годините на Втората световна война благодарение на войските на СССР е предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души са били спасени от неминуема гибел. На твърдението на Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи отговориха почти всички институции, както и политици и общественици с различни политически възгледи. Разбира се имаше институционална реакция от българското външно министерство, в която беше подчертано, че българските евреи са спасени благодарение на усилията на представители на политическия и интелектуалния елит на страната, както и на Българската православна църква, докато по това време Червената армия се е намирала на хиляди километри от България. Не бива да се пропусне да се спомене, че в реакцията на българското външно министерство се признава ролята на съветската армия за ликвидирането на нацизма в Европа, но и се отстоява тезата, че България има решаващ принос за спасяването на 50 хиляди човешки живота.

Два дни след изявлението на Мария Захарова, в своя декларация, руското посолство в София призна приноса на „българския народ, българската интелигенция и Българската православна църква” за спасяването на българските евреи. В същото време организацията на българските евреи „Шалом” и Американския еврейски комитет, реагираха остро на думите на Захарова. В своя позиция изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, нарече твърденията на руския официален представител "фактически неверни и крещящ пример за най-лошия възможен исторически ревизионизъм". В позицията на господин Харис се казва още: "Независимо от предаността си към Берлин, България се извиси през 1943 година, за да стори нещо забележително - да се противопостави на нацистките заповеди и да защити близо 50 хил. български евреи от депортиране и почти сигурно изтребление. Мнозина бяха смело ангажирани с това героично спасително усилие, което e признато с благодарност от Яд Вашем, историци на Холокоста и самите оцелели."

На 7 ноември 2017 година, в медиите беше разпространен видеоклип, на който се вижда народният представител от БСП господин Иво Христов, по време на среща със симпатизанти в Раднево, да защитава тезата на говорителя на руското външно министерство като заявява цитирам: „Скандалът с Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство... Класика в жанра! Като отчетеш, че 80 процента от населението са дебилни и не могат да се подписват... това работи безупречно” и още "Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата. Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война - извадиха от контекста и казаха: Руснаците твърдят напук на цялата история, че те били спасили българските евреи! И 80 процента дебили в един народ - така е! Това си е класическо изместване на проблема, а той не е кой е спасил българските евреи, а защо вие осирате съветските паметници".

Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП господин Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. Изказването на Иво Христов е гавра с паметта на онези смели българи, които в най-мрачните и тежки години в световната история, намериха сили и кураж да защитят своите съграждани евреи и да ги спасят от лагерите на смъртта. Огромната част от тези смели хора, след окупацията от 9 септември 1944 година попада в комунистическите лагери на смъртта, а една част от тях, като Лиляна Паница, са убити веднага след преврата без съд и присъда. В годините от 1944 до 1989 година Българската комунистическа партия, като филиал на КПСС, положи всички усилия паметта за тези хора да бъде изтрита и на нейно място да се инсталира лъжата, че комунистическото движение в България, с помощта на СССР е основния двигател за спасяването на българските евреи. Това беше национално предателство, защото спасяването на българските евреи е хуманно достижение от европейския мащаб, което принадлежи и винаги ще принадлежи на България. Откажем ли се от това, както правеше в продължение на 45 години комунистическата власт и както прави днес народният представител от БСП Иво Христов, ние се отказваме от себе си. Няма да позволим това!

Не бива да се подминават и думите на Иво Христов, според когото 80 процента от българския народ са дебили, които не могат да се подписват. Това е срамно изказване на човек, който по конституция е призван да представлява целия български народ. И ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80 процента от българския народ дебили е обида, която няма как да бъде преглътната от нито един българи. Подобно публично презрение към народа си не са си позволявали дори терористите взривили църквата „Свети Крал” през 1925 година, дори националните предатели, които продадоха Пиринска Македония на Титова Югославия, дори малодушните членовете на ЦК на БКП, които подписаха искането България да се саморазпусне като държава и да се присъедини към СССР. Дори и те имаха достатъчно срам, за да скрият от широката публика, своята омраза и ненавист към българския народ и да водят антибългарската си политика скрити зад догмите на комунистическата идеология.

Подобна срамна откровеност са си позволявали само двама народни представители. Първият е основателят на социалистическото движение в България Димитър Благоев, който точно преди 100 години, от тази трибуна, по време на мандата на 27 Народно събрание нарича българската история, която познаваме фалшификация и заявява: „Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин.” Вторият е бившият депутат от БСП Христо Монов, който през 2013 година нарече протестиращото множество интернет лумпени.

Уважаеми колеги БСП, уважаема госпожо Нинова,

Само преди две седмици, в тази зала гласувахме оставката на народен представител от ГЕРБ, който си позволи да прояви неуместно чувство за хумор в телевизионно предаване. Това беше достатъчен повод за остра реакция от Ваша страна и за оставка от негова. Днес имаме ситуация, в която депутат от БСП заявява, че не България, а СССР е спасил българските евреи и че 80 процента от българския народ са дебили, които не могат да се подписват. Призоваваме Ви да заявите ясна позиция по отношение на тези думи на Иво Христов. В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната група. Ако не направите това, Вие ще проявите двоен стандарт и ще покажете, че говорите едно по време на вашите партийни събрания и съвсем друго в парламента и в медийното пространство. Че говорите едно, правите друго и мислите трето. Ако още днес не изключите Иво Христов от вашата парламентарна група, ще изглеждате като хора, които говорят едно, когато са в София, друго когато отидат в Брюксел и трето, когато се намират в Москва. Причината да не ви вярват нито в София, нито в Брюксел, нито в Москва е шизофренното Ви мълчание при подобни ситуации. Само преди по-малко от месец, от тази трибуна, Ваш депутат заяви, че иска България да излезе от НАТО и ЕС и Вие нямахте нито куража, нито волята да осъществите адекватна политическа реакция. Защото политическа реакция не е да се кълнете, че сте за НАТО и ЕС, докато ваши представители призовават да излезем от Европа и против националния си интерес да се присъединим към нищото.

Обръщаме се и към президента Румен Радев , с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет издигнал го за държавен глава. Защото ако отминем подобни изяви с мълчание ще се превърнем в съучастници на тези, които са ги произвели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България