ГЕРБ поправят грешка със субсидиите за партии

Предложение на “Воля” се оказва разправа с опонент на аптекарския бос

Запазват сумата с неофициални совалки

Точно седмица след като депутатите от бюджетната комисия подкрепиха промяна за партийните субсидии, с която формациите извън парламента, получили 1 процент от гласовете, да получават вместо 11 само 1 лев, този четвъртък се очаква идеята да не събере мнозинство в пленарна зала. Поправката е по предложение на избраниците от “Воля” и лидера им Веселин Марешки. Но се оказа, че тя ще засегне само партия “Възраждане”, която единствено от последните избори получава държавна субсидия. А по думите на лидера й Костадин Костадинов цялата сума се дарява.

Тънкият момент е, че председателят на “Воля” Веселин Марешки е със свален депутатски имунитет заради наказателно дело, че е нанесъл лека телесна повреда на Костадинов. Марешки е подсъдим от ноември 2015 година заедно с варненската бизнесдама Красимира Колева за изнудване на собственик на пицария. Политикът отговаря и за нанесена лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, който отнесъл юмрук в лицето при опит да се намеси в тогавашния конфликт. А на 8 декември е поредното заседание на Варненския окръжен съд за рекет и побой срещу зам.-председателя на НС и лидер на партия ”Воля” Веселин Марешки.

05_1_191516Този четвъртък депутатите ще гледат на второ четене закона за държавния бюджет, където е заложена поправката за държавната субсидия. Но от вчера между парламентарните групи вървят неофициални совалки, че недоразумението от гласуването в бюджетна комисия е по-добре да не бъде прието в зала. “Изкривяваме закона. По-добре ще е да запазим старото положение и партийната субсидия за формациите и извън парламента, но преминали еднопроцентовата бариера да се запази в същия размер”, отбелязаха депутати от мнозинството.

Деликатният момент с промените на партийните субсидии, които касаят само “Възраждане” се очаква да бъде обсъден и на председателски съвет преди началото на седмичното пленарно заседание.

 

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане” пред в. “Труд”:

Марешки е политическа еднодневка, удрят ни чрез него

Правят закони за разправа

05-02Нашата субсидия е 1% и я даряваме, а управляващите се опитват да ни ударят, защото печелим симпатии и сме заплаха за тях.Защото ще влезем на следващите избори в парламента и ще вкараме цялата организирана престъпна група, която управлява, в затвора. Предложението формално е внесено от “Воля”, но е от 24 юни, а сега внезапно решават да го гледат пет месеца по-късно. Причината е, че от ПП “Възраждане” внесохме на 17 ноември сигнал по повод изказването на министър-председателя за наличието на наркотрафиканти в парламента, както и хора, които се занимават с покупко-продажба на гласове на затворници. Шест дни по-късно бюджетната комисия изненадващо не само го гледа, но и решава намаляването на субсидията. На практика предложението е внесено от ГЕРБ. В интерес на истината не правя разлика между Марешки, Каракачанов, Бойко Борисов и между всички, които управляват страната.Аз съдя един от тях -Марешки, който е политическа еднодневка и смятам, че мястото му е в затвора , а не в НС, и имам лично грижата за това. През лятото дарихме транша от субсидията от 133 718 лева на Фонда за асистирана репродукция и догодина се очаква да се родят още 50-60 българчета. Демографската криза е големият проблем на България. Намаляването на субсидията няма да ни удари, само показва до каква степен в България се правят закони за разправа, закони за определени хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика