ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати

Фиксирането им на нивото отпреди кризата ще ги остави по-високи

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предложението е те да бъдат замразени към нивата декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", каза министър-председателят.

Основните възнаграждения на депутатите и висшите чиновници се формират на базата на средните заплати в обществения сектор, които се очаква да намаляват. Замразяването им на нивото отпреди кризата би означавало да останат по-високи.

Точно това посочи и председателят на Народното събрание вчера в интервю за Би Ти Ви, наричайки такава мярка популизъм. Днес обаче Цвета Караянчева си смени мнението.

"Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам", написа тя във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика