Гергьовденски изкушения

Няма съмнение, че основното ястие на Гергьовден е приготвено с агнешко месо. Всички части от това животинче стават за ядене, включително главата и вътрешностите. Друг е въпросът, че някои хора не обичат специфичния му вкус и подкожната мазнина, която имат дори и най-малките агънца. Съчетава се много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон. Консумира се предимно печено. Развива най-добре своя вкус, когато е леко розово. Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането. Прясното агнешко се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!) Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Балканска курбан чорба

46-1

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

3 глави лук

2 глави целина

1 люта чушка, стрита

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме месото. Към него прибавяме 8 чаени чаши студена вода и го варим на тих огън. След 1 час на варене прибавяме обеления и нарязан на едро лук и почистените, обелени и нарязани на едри парчета глави целина. Прибавяме солта и ситно стритите люти чушки и варим до пълното омекване на месото. След като свалим от котлона, по желание прибавяме малко зелен лук и няколко стръка прясна коприва. Разбъркваме. Сервираме курбан чорбата, докато е още топла.

Печена плешка в зеленина

46-2

Необходими продукти:

1,5 кг агнешка плешка

3 връзки пресен лук

0,5 кг пресен спанак или лапад

300 г бира

50 мл топла вода

1 връзка пресен джоджен

1 връзка магданоз

1 връзка девесил

1 връзка копър

300 г млян черен пипер

2 с.л. червен пипер

300 г олио

2 с.л. брашно

2 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

Месото се реже на по-големи парчета, които се овкусяват с черен пипер, червен пипер и сол. Слага се в тава с малко олио и в загрята фурна, за да се зачерви. Запечатва се и се загъва с фолио и така се оставя във фурната, докато се изпече на 150-180 градуса. След това се изважда и се слага малко вода (бира) или и двете, и се оставя на 180 градуса до готовност. Лукът и лападът се нарязват на по-едро. Почистват се и се нарязват подправките, които се прибавят заедно с лука и лапада. Когато месото е омекнало, се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти, докато омекнат. След това се добавят брашното и доматеното пюре, както и една кафена чаша топла вода, за да има сос. Месото се връща в тавата. Така се допича, за да се обединят вкусовете за 15 минути, докато омекнат зеленчуците ,на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.

Агнешко с чесън и моркови

46-3

Необходими продукти:

700 г агнешко месо

10 скилидки чесън

2 моркова

100 мл червено вино

100 мл топла вода

горчица

масло

черен пипер, розмарин, магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Нарежете на парчета агнешкото или може да използвате цялата плешка или бут. Срежете месото на няколко места в дълбочина, във вид на малки джобове и във всяка вдлъбнатина поставете скилидка чесън и парче морков. Намажете месото с по-голямо количество горчица, наръсете с черен пипер и сухи подправки — магданоз и розмарин. Поставете месото в тава за печене и напръскайте с разтопено масло или олио. Поставете и останалите моркови, нарязани на по-големи парчета. Посолете и добавете водата и виното. Затворете добре с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути, а след това свалете фолиото и обърнете месото. Продължете с печенето още 15 минути без фолио.

Лесно бутче

46-4

Необходими продукти:

2 кг обезкостено агнешко бутче

20 скилидки чесън (може и повече, на вкус)

чесън на прах

10 свежи клонки розмарин

Начин на приготвяне:

Агнешкото бутче се разрязва равномерно на 20 дълбоки прореза. Прорезите се запълват със скилидките чесън, а чесънът на прах се втрива в месото. Накрая бутчето се стяга в мрежа и под нея се подпъхват клонките розмарин. Подправеното бутче се пече в загрята на 170 градуса фурна до червеникаво-розов загар (около два, два и половина часа). Ако се използва термометър за готвене, температурата трябва да бъде 54 градуса. Преди да се сервира, месото се покрива за няколко минути с алуминиово фолио да се задуши.

Агнешка глава в шкембе

46-5

Необходими продукти:

1 агнешка глава

3 бр.  агнешко шкембе

50 мл  олио или масло

червен пипер, черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:

Осоляваме  агнешката главичка, намазваме я с мазнина и червен пипер и я зашиваме в шкембетата. Поставяме  на дъното на тавата теракотена плочка, за да не залепне шкембето. Сипваме вода до половината на съда и добавяме останалата мазнина. Покриваме  тавата с алуминиево фолио и печем 1,5 ч при 200 градуса. По време на печенето я обръщаме, за да се изпече равномерно. Готова е, когато шкембето се разкъсва от само себе си.

Чревца на фурна

untitled

Необходими продукти:

300 г агнешки чревца

1 връзка пресен джоджен

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 каф. ч. олио

сол

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да измиете идеално чревцата. За целта ги обърнете наопаки с помощта на дървено шишче или пръчка. След това слагате агнешките черва в тенджера и я пълните с вода. Сварявате ги, докато омекнат, като отпенвате от време на време. Ще са ви необходими 30-40 минути. Нарязвате агнешките чревца на ситно, овкусявате ги с червения и черния пипер и 1/2 ч.л. сол и ги слагате в малка тава. Добавяте ситно нарязаният джоджен, олиото и 1 чаена чаша от водата, в която са врели агнешките черва. Слагате тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато сосът поизври и агнешките черва се запекат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме